Index Vakbarát Hírportál

Megkongatták a vészharangot, Európa példátlan válsággal néz szembe

2023. január 20., péntek 05:38

Európa példátlan válságon megy keresztül az Ukrajna körül kialakult helyzet miatt – mondta Emmanuel Macron francia elnök az El País című spanyol napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Emmanuel Macron szerint az európai demokráciák válságban vannak, elmondása szerint „egyfajta fáradtság és a kollektív cselekvési képesség elvesztése” érezhető rajtuk.

„Példátlan krízishelyzet van, mert a háború visszatért a kontinensre. A fegyveres konfliktus közvetlen és közvetett következményei erősen kihatnak a gazdaságokra. A válasz egy olyan Európa, amely szuverén a gazdaság, a technológia és a védelem terén. Más szóval egy valóban erős Európa tudna kilábalni ebből a helyzetből” – idézte a TASZSZ orosz állami hírügynökség a francia elnököt.

Macron azt is hangsúlyozta, hogy válsághelyzetekben a szélsőségek és a demagógia jobban működnek, mert egyszerű üzenetet közvetítenek az emberek irányába. Megígérte azonban, hogy „visszaszerzik az irányítást”.

Már az ajtón kopogtat a megélhetési válság

A Stratfor geopolitikai tanácsadó cég tavaly ősszel megjelentett előrejelzésében arról írt, hogy az energiaválság miatt az európai országok egyre elégedetlenebbek lesznek és az Oroszország elleni szankciók enyhítését követelhetik.

A háború elhúzódása és a mélyülő energiaválság komoly feszültségeket generálhat az európai fővárosokban. Az energiaválság hatására a kormányok növelhetik az állami kiadásokat, emiatt viszont az államadósságuk növekedhet.

A megélhetési válság miatt sztrájkok és tüntetések robbanhatnak ki kontinensszerte, illetve munkaügyi zavargások kockázata is fennáll egyes országokban. Az emelkedő árak miatt már több európai országban is utcára vonultak az emberek.

(Borítókép: Emmanuel Macron 2023. január 17-én. Fotó: Ludovic Marin / Pool / REUTERS)

Rovatok