Index Vakbarát Hírportál

Lengyel sajtó: Magyarország Ukrajnának járó uniós támogatást vétózott meg

2023. január 20., péntek 13:45

Magyarország blokkolta az Ukrajnának szánt uniós fegyverkezési támogatás hetedik részletét. Félmilliárd euróról van szó az úgynevezett Európai Békekeretből, amelyből az uniós országok a háború kezdete óta fegyvereket és védőfelszereléseket finanszíroznak Ukrajna számára. Az Európai Uniónak B terve is van.

Magyarország blokkolta az Ukrajnának szánt uniós fegyvervásárlási pénzügyi támogatás hetedik részletét – közölte az RMF FM lengyel portál brüsszeli tudósítójával egy magas rangú uniós diplomata.

Az 500 millió eurós védelmi célú támogatást az Európai Békefenntartási Eszközön keresztül finanszírozzák az uniós tagállamok. Lengyel sajtóértesülések szerint az uniós országok a blokk külügyminisztereinek hétfői találkozóján nyomást fognak gyakorolni Szijjártó Péter külügyminiszterre és a magyar kormányra. Az uniós diplomaták úgy vélik, a magyar vétó csakis Oroszországnak kedvez.

Az uniónak azonban van egy B terve is:

ha a magyar kormány nem enged, akkor az EU Magyarország nélkül fogja végrehajtani a csomag jóváhagyását.

Az EU és tagállamai által Ukrajnának nyújtott segítség Oroszország teljes körű inváziója óta már elérte az 50 milliárd eurót az Európai Tanács szerint.

A lengyel portál arról is említést tesz, hogy Magyarország részéről ez nem az első alkalom, hogy valamit megvétóz, ugyanis a napokban felvetődött, hogy a magyar kormány kilenc orosz oligarchát is el szeretne távolíttatni az Európai Unió szankciós listájáról. A lengyelek tiltakozásukat fejezték ki emiatt.

Emlékezetes, hogy Magyarország  legutóbb szeptemberben próbálta elérni , hogy Aliszer Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov lekerüljön a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról, de politikai nyomásra végül meghátrált – azzal a feltétellel, hogy az ügy idén márciusban ismét napirendre kerül.

Mindeközben Benjamin Novak, a The New York Times egykori újságírója a Twitteren megosztott egy listát, amely szerint „a Fidesz európai parlamenti képviselői el sem mentek szavazni arról az európai parlamenti állásfoglalásról, amely támogatja egy különleges bíróság felállítását Oroszország politikai és katonai vezetésének háborús bűnökkel szembeni felelősségre vonására”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit pénteken is percről percre közvetítjük.

Külügyminisztérium: A Külügyek Tanácsán születik döntés a Békekeretről

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külügyi szóvivője az Indexet arról tájékoztatta, hogy még nem született döntés az Európai Békekeret Ukrajnára fordított támogatásának ügyében.

A kérdés ugyanis majd a hétfőn esedékes Külügyek Tanácsán kerül napirendre, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli Magyarországot.

(Borítókép:  Lebombázott épületek Dnyipróban Ukrajnában 2023. január 18-án. Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters)

Rovatok