Index Vakbarát Hírportál

Kiakadtak a lengyelek a magyar kormány legújabb terve miatt

2023. január 19., csütörtök 09:48

A minap felvetődött, hogy a magyar kormány több orosz oligarchát is el szeretne távolíttatni az Európai Unió szankciós listájáról. A lengyelek most tiltakozásukat fejezték ki emiatt.

Emlékezetes, hogy Magyarország legutóbb szeptemberben próbálta elérni, hogy Aliszer Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov lekerüljön a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról, de politikai nyomásra végül meghátrált – azzal a feltétellel, hogy az ügy idén márciusban ismét napirendre kerül.

Sajtóértesülések szerint nemrég azonban már az vetődött fel, hogy összesen 9 orosz oligarchát szeretnének eltávolíttatni a listáról. Minderre pedig az ad lehetőséget a kormánynak, hogy a szankciós intézkedések meghosszabbításához az összes uniós ország, így Magyarország beleegyezésére is szükség lesz. 

Az illetékes kormányszerveknél azóta többen is érdeklődtek az iránt, hogy valóban el akarnak-e távolíttatni orosz oligarchákat a listáról. E kérdésekre vagy nem válaszoltak, vagy azt válaszolták, hogy az ügyet hivatalosan nem kommentálhatják, mivel a szankciók előkészítése nem nyilvánosan zajló folyamat. A brüsszeli Politico viszont nemrég úgy értesült, hogy a kormány terve nagyon is valós.

Olyannyira, hogy Lengyelország és több másik uniós tagállam már tiltakozását fejezte ki amiatt. 

A brüsszeli lapnak két uniós diplomata nyilatkozott arról, hogy az EU-nagykövetek szerdai találkozóján Lengyelország – a balti államok támogatásával – hivatalosan is tiltakozott az ellen, hogy orosz oligarchákat távolítsanak el a listáról. Egy harmadik diplomata mindezt azzal egészítette ki, hogy egyelőre semmilyen jele nincs annak, hogy Magyarország megpróbálná megvétózni a 10. szankciós csomagot akkor, ha az oligarchák neve nem kerül le a listáról.

A Politico szerint az újabb szankciós csomagról a hétvégén is tartanak egy nagyobb megbeszélést az uniós nagykövetek, és az Európai Bizottság ezután terjesztheti be hivatalosan is javaslatait a tagállamok részére. A háború kezdetének közelgő, egyéves évfordulója alkalmából sok kérdés napirendre kerülhet, például az orosz gyémántexport, valamint az orosz bankok elleni újabb intézkedések is.

Az orosz–ukrán háború eseményeit csütörtökön is percről percre közvetítjük.

(Borítókép: Aliszer Uszmanov 2013. március 19-én. Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images)

Rovatok