Index Vakbarát Hírportál

Ismét üzemel a paksi atomerőmű 3-as blokkja

2023. január 20., péntek 09:18

Elhárították a hibát, ismét rendben üzemel a paksi atomerőmű 3-as blokkja. Az erőmű kommunikációs igazgatója azt is elárulta, hogy mi volt a probléma.

Mint megírtuk, csütörtök hajnalban a paksi atomerőmű 3-as blokkjának teljesítménye védelmi működés miatt a felére csökkent. Most úgy tűnik, a hiba elhárult, ugyanis az erőmű honapján olvasható, hogy péntek hajnaltól ismét névleges teljesítményén üzemel a paksi atomerőmű 3-as blokkja.

Kovács Antal kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a blokk teljesítménye csütörtökön

a generátorvédelem áramváltójának hibája miatt csökkent 50 százalékra.

A berendezést kicserélték, és még csütörtökön megkezdték a felterhelést. Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján azt írta, a blokk biztonsága nem volt veszélyben – írja az MTI.

Az atomerőmű négy, egyenként bruttó 500 megawatt teljesítményű reaktorblokkal rendelkezik. Az erőmű 2021-ben mintegy 16 ezer gigawattóra áramot termelt, ezzel a hazai bruttó villamosenergia-termelés csaknem felét, a hazai bruttó villamosenergia-igény 34 százalékát adta.

Tavaly nyáron újabb előrelépés történt a paksi bővítés engedélyezési folyamatában, amikor az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta a nukleáris biztonság szempontjából gyakorlatilag legfontosabb engedélyt: a hatóság jóváhagyta az úgynevezett olvadékcsapda gyártásiengedély-kérelmét.

Kapcsolódó hír, miszerint a létesítmény eddigi vezérigazgatóját, Pekárik Gézát leváltották. Utódja az a Horváth Péter János lehet, aki mostanáig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke volt.

(Borítókép: A Paksi Atomerőmű 3–4-es blokk épülete. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok