Index Vakbarát Hírportál

Eurostat: Szinte sehol sem drágult annyira az energia, mint Magyarországon

2023. január 24., kedd 14:14

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat tett közzé friss adatokat arról, hogy az uniós tagországokban milyen mértékű volt az energiainfláció. A kimutatás szerint Magyarország dobogós helyen végzett.

Az Eurostat felmérése szerint tavaly decemberig Magyarországon 38,7 százalékkal drágult egy év alatt az energia. Ennél csak Olaszország (65,1 százalék) és Lettország (45,3 százalék) rendelkezett rosszabb számokkal az egész unióban.

Feltűnő az is, hogy míg decemberre szó szerint az összes többi európai országban megállt az energiaárak növekedése,

Magyarországon még mindig csak nő az infláció mértéke.

A folyamatra egyébként lehet, hogy van logikus magyarázat: méghozzá az, hogy decemberben oldották fel a benzinárstopot, ami megdobhatta az energiainflációt is. 2022 novemberében ugyanis még csak 27,1 százalékos inflációt mértek, ehhez képest mérve indokolatlannak tűnik a 11,6 százalékos növekedés úgy, hogy mindenhol máshol lassult az infláció.

Fordult a kocka a tavalyi év eleje óta 

A 2022-es év legelején egyébként pont fordított volt a tendencia: akkor Magyarországon 11,2 százalékkal a legkisebb volt az energiainfláció mértéke. A magyar energiainfláció egészen 2022 júliusáig a legalacsonyabb maradt a kontinensen,

akkor viszont módosították a rezsicsökkentés részletszabályait, emiatt ugrott meg a mutató.

Augusztusban a 27,3 százalékos magyar mutató még egész jó volt európai szinten, azóta viszont lecsúsztunk a legrosszabbak közé, és ha ez így megy, lehet, hogy energiainflációban is rekorderek leszünk uniós szinten.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok