Index Vakbarát Hírportál

Csányi Sándor megszólalt az OTP szlovéniai terjeszkedéséről

2023. február 10., péntek 14:52

Az OTP történetének legjelentősebb akvizíciójával piacvezető lesz a szlovén bankpiacon – jelentette be Csányi Sándor elnök-vezérigazgató pénteken sajtótájékoztatón Mariborban.

Mint mondta, az OTP Bank történetének legjelentősebb és legkomplexebb akvizíciójával a régió ötödik országában válik piacvezetővé. Szlovéniában a Nova KBM bank megvásárlásával a 2019-ben megvásárolt SKB Bankkal együtt 30 százalék körüli részesedésre tesz szert a bankpiacon, a betét- és hitelállomány alapján pedig vezető pozíciót tölt be.

Az MTI beszámolója szerint Csányi Sándor azt is közölte: hamarosan már 12 országban lesznek jelen, mert az üzbég bank akvizíciója hamarosan lezárul, abban a régióban vizsgálják a további terjeszkedési lehetőségeket.

A piac visszaigazolta a stratégia sikerét, a bank stabil, organikus növekedést tud felmutatni minden országban

– mondta az elnök-vezérigazgató. Fontosnak nevezte ezt a tranzakciót, amely pénzügyileg és szakmailag egyformán erősíti a két ország gazdasági kapcsolatait.

Csányi Sándor ismertetése szerint másfél évig fog tartani a szlovén leánybankok integrációja, ami komoly kihívás lesz. John Denhof lesz a vezérigazgatója az egyesült banknak, aki jelenleg a Nova KBM vezérigazgatója.

Azt még nem döntötték el, hol lesz az új bank központja. A banknak Szlovéniában nagyjából egymillió ügyfele lesz. A Nova KBM korábban az Apollo Alapok, valamint az EBRD tulajdonában volt.

Változik a logó

A tranzakció pontos értékét a felek nem közölték, annyit árultak el, hogy a Nova KBM könyv szerinti értékénél alacsonyabb áron sikerült megvásárolni.

A Nova KBM az egyik leginnovatívabb bank a szlovén piacon, az első változás, amit az ügyfelek érzékelnek majd, a banklogó színének megváltozása. Ez az OTP Csoport márkájának megfelelően zöldre változik – mondta Csányi Sándor.

John Denhof, a Nova KBM vezérigazgatója arról beszélt, hogy az integráció nyertesei az ügyfeleik és a munkavállalóik lesznek, az OTP Csoport széles körű tapasztalata nagy segítséget jelent majd. A zökkenőmentes folyamat érdekében mindent megtesznek az SKB Bankkal együtt, a lépésekről minden ügyfelet értesítenek.

Anita Stojcevska, az SKB Bank vezérigazgatója kifejtette: a jövőbeni új, egyesített bank kiváló lehetőségeket nyújt majd az ügyfeleknek és a munkavállalóknak. Addig is, nem sokkal a pénzügyi zárást követően egy csaknem 450 ATM-ből álló kiterjedt hálózat válik elérhetővé mindkét bank ügyfelei számára Szlovénia-szerte, díjmentes bankkártyás készpénzfelvétellel.

(Borítókép: Csányi Sándor 2022. március 4-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok