Index Vakbarát Hírportál

Nagyot lépett a forint, itt az új rekord

2023. február 13., hétfő 16:39

Gyors hajrába kezdett a forint hétfő délután, 384 alá bukott az euróval szemben, ezzel kilenchavi csúcsra ért a magyar fizetőeszköz.

Múlt pénteken Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az Indexnek kilátásba helyezte, hogy a következő hetekben a magyar fizetőeszköz képes lesz visszatérni a 380–385-ös sávba az euróval szemben, sőt az év közepe felé akár 375 alá is benézhet az árfolyam.

Reggel kilenc körül még 387,5 körül mozgott a forint, majd 13 óra körül többször is leszúrt 385 alá, és délután 16 óra előtt, egy hajrá után 384 alá bukott az euróval szemben. Délután 16:19-kor 383,37 forintot ér egy euró, erre legutóbb kilenc hónapja volt példa.

Persze nagyon sok még a bizonytalanság, ám egyáltalán nem irreális elképzelés, hogy a forint visszatérjen azokra a szintekre, ahol legutóbb azelőtt járt, mielőtt elindult volna a Budapest–Brüsszel-kötélhúzás a jogállamisági ügyben – mondta az elemző.

Gyengült a dollár

A dollár is gyengült a reggeli 363,2-es dollár-forint árfolyamról, hétfőn 16:45-re már csak 357,2 forintot adtak egy zöldhasúért. Az eurózónában még mindenképpen folytatódik a kamatemelés, és egyelőre nem is látni, hogy idén érdemben szóba kerüljön bármiféle kamatvágás. Ilyen helyzetben az euró felértékelődése a dollárral szemben borítékolható, ami pedig kedvező irányba befolyásolja a feltörekvő piaci eszközöket, így a lengyel zloty, a cseh korona és a forint árfolyamát is.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok