Index Vakbarát Hírportál

Nem tudtak kitolni a katásokkal, gördülékeny volt az átállás

2023. február 15., szerda 14:30

A vállalkozások több mint 88 százaléka váltott más adózási formára a katatörvény módosítása után. Közülük legtöbben az átalányadózást választották, és 74 százalékuk szerint kifejezetten könnyen ment az átállás – legalábbis ezt állapította meg a Magyar Bankholding több mint 200 cég megkérdezésével készült kutatása.

A Magyar Bankholding felmérésében részt vevő vállalkozások 88 százaléka jelezte, hogy a katatörvény módosítását követően más adózási formára váltott, közülük legtöbben (64 százalék) az átalányadózást választották.

A visszajelzések alapján az új adózási formára való átállás több mint 70 százalékuknak kifejezetten könnyen ment, ami jól példázza, hogy az elmúlt időszakra jellemző turbulens gazdasági környezet okán egyre rugalmasabbak a vállalkozások.

A vállalkozások döntését leginkább a könyvelők tanácsa befolyásolta, ugyanis a megkérdezettek 80 százaléka fordult kérdéseivel szakértőhöz. A felmérés rákérdezett továbbá arra is, hogy szükség esetén mennyire volt nehéz könyvelőt vagy könyvvizsgálót találni.

A válaszok alapján elmondható, hogy a vállalkozók többnyire nagyon könnyen megtalálták a megfelelő szakembert ismerős, rokon vagy barát ajánlása útján.

A kutatáskor megkérdezett vállalkozások 80 százaléka nem választott új bankszámlacsomagot a katatörvény változása miatt, akik mégis váltottak, azoknál a választott új csomag díja némileg magasabb lett. A válaszok alapján a döntésben leginkább szerepet játszó tényezők a havidíj, az internetbanki rendszer fejlettsége és használhatósága, valamint az utalási tranzakciók díja volt.

A Magyar Bankholding megbízásából készült kutatás azon vállalkozók helyzetét mérte fel, akik 2022. szeptember elseje előtt kataadózók voltak. A válaszadók 70 százaléka szolgáltatóiparban tevékenykedik, működési formáját tekintve egyéni vállalkozóként, többségében 2 és 4 fő közötti alkalmazottal, és kevesebb mint 20 millió forintos nettó árbevétellel.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok