Index Vakbarát Hírportál

Több vagyonkezelő alapítvány is profitál a Mol nyereségéből

2023. február 22., szerda 07:46

A benzinárstop ellenére remek évet zárt a Mol. Ennek három, a kormányzat által pár éve létrehozott vagyonkezelő alapítvány is örülhet, amelyek több mint 60-60 milliárd forintos osztalékkal számolhatnak.

Amint arról beszámoltunk, a Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1773,9 milliárd forint volt tavaly az előző évi 1071,9 milliárd forint után. A vállalat közölte: a Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben.

A 24.hu beszámolója szerint a részvényesekkel együtt három, a kormányzat által pár éve létrehozott vagyonkezelő alapítvány örülhet a legjobban a cég történelmi nyereségének.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC) 10-10 százalékban részesedhet a profitból, vagyis 62,8–62,8 milliárd forint juthat a két szervezetnek.

A Mol-Új Európa Alapítvány pedig 10,48 százaléknyi részvénnyel rendelkezik, így 66 milliárd forintot kaphat majd, ha a Mol-csoport az eredményt teljes egészében kifizeti osztalékként. Szollár Domokos, a Mol-csoport elnöki kabinetirodájának vezetője úgy nyilatkozott, hogy várhatóan márciusban dönthet a közgyűlés az osztalék nagyságáról.

Erre fordítják az alapítványok az osztalékot

A lap arról kérdezte az alapítványokat, hogy hogyan terveznek a várhatóan több tízmilliárdos osztalékkal. A Budapesti Corvinus Egyetemet is fenntartó MUC a bevételeit, pénzeszközeit az egyetem működtetésére, ösztöndíjakra, beruházásokra fordítja majd. Az MCC hasonlóan tervez: a bevételeit diákok oktatására és az intézmény működésére fogja fordítani.

A Mol-Új Európa Alapítvány szerteágazó feladataira fordítaná a befolyó összeget. Németh Dea, az alapítvány ügyvezetője úgy fogalmazott, fontos számukra a kiemelkedően tehetséges gyermekek, fiatalok segítése, valamint a tudomány, a művészet, a sport, illetve a karitatív segítő tevékenységek támogatása.

(Borítókép: Balint Porneczi / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok