Index Vakbarát Hírportál

Jól fogyott a magyar államkötvény, ami nagyon jól jött a költségvetésnek

2023. március 1., szerda 16:26

Háromezermilliárd forint értékben fogyott magyar államkötvény 2022-ben. Az értékesítés jelentős részben biztosította a központi költségvetés finanszírozását és csökkentette az államadósság megújítási kockázatait – közölte az Államadósság Kezelő Központ.

Mintegy 3000 milliárd forint összegben értékesített magyar államkötvényeket aukciókon és nem kompetitív eljárásokon keresztül az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2022-ben. 2164 milliárd forint névértékben adott el diszkont kincstárjegyeket, valamint 308 milliárd forint csereaukciós kibocsátást hajtott végre az elsődleges forgalmazói rendszerben – közölte a központ szerdán annak apropóján, hogy díjazta az állampapír-forgalmazókat.

A közlemény szerint

az ÁKK értékesítései jelentős részben biztosították a központi költségvetés finanszírozását és csökkentették az államadósság megújítási kockázatait.

Az adósságkezelő a tavalyi teljesítménye alapján az év elsődleges forgalmazójának a Goldman Sachs Bank Europe SE-t választotta, amelyet az OTP Bank Nyrt. és a J.P. Morgan Securities SE követ.

Az év lakossági forgalmazója a Magyar Államkincstár lett, a második és harmadik helyre az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a K&H Bank Zrt. került.

Rovatok