Index Vakbarát Hírportál

Ismét több ezer dolgozójától válik meg a Facebook

2023. március 7., kedd 08:26

A Meta Platforms, a Facebook és az Instagram tulajdonosa újabb elbocsátásokat tervez, és az ügyet ismerő források szerint már ezen a héten több ezer alkalmazottat fog elküldeni.

A világ legnagyobb közösségi hálózata a hatékonyságra hivatkozva novemberi 13 százalékos leépítésen felül további munkahelyeket szüntet meg. A korábbi leépítési körben a Meta 11 ezer pozíciót szüntetett meg, ami az első nagyobb létszámleépítés volt a cég történetében. A Bloomberg News februári jelentése szerint a vállalat azon is dolgozik, hogy horizontálisabbá tegye a szervezetét, kivásárlási csomagokat adva a vezetőknek, és egész, nem létfontosságúnak ítélt csapatokat szüntetve meg, ami több ezer alkalmazottat érinthet − írta meg a Bloomberg hírügynökség. 

A közelgő leépítéseket pénzügyi célok vezérlik, és azok függetlenek a szervezeti átalakítástól − mondták a nevük elhallgatását kérő források. A Meta, amely a reklámbevételek lassulását észleli, és a metaverzumnak nevezett virtuálisvalóság-platformra helyezte át a hangsúlyt, arra kérte az igazgatókat és alelnököket, hogy készítsenek listát azokról az alkalmazottakról, akiket el lehet bocsátani − mondták az emberek. A Meta szóvivője hétfőn nem kívánt nyilatkozni a tervekről.

Az elbocsátásoknak ez a szakasza az emberek szerint a következő héten zárulhat le. A terven dolgozók remélik, hogy a terv még azelőtt elkészül, hogy Mark Zuckerberg vezérigazgató szülői szabadságra megy harmadik gyermeke miatt, ami az egyik személy szerint hamarosan bekövetkezhet.

Zuckerberg a 2023-as évet a „hatékonyság évének” nevezte, és a vállalat ezt a témát a múlt héten befejeződött teljesítményértékelésekben kommunikálta az alkalmazottak felé.

A kaliforniai Menlo Parkban működő vállalat dolgozói az utóbbi időben fokozott szorongásról és alacsony morálról számoltak be. Egyes alkalmazottak azért aggódnak, hogy megkapják-e ebben a hónapban esedékes bónuszukat, ha előtte felmondanak nekik. 

(Borítókép: A Meta központja Kaliforniában 2023. február 2-án. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok