Index Vakbarát Hírportál

Sietni kell a tojás beszerzésével húsvétra

2023. március 14., kedd 10:55

Az árstopok miatt 90 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára. Hiányra nem számítanak a piac szereplői, de a bevásárlással nem érdemes az utolsó napokig várni – derül ki az Agroinform.hu elemzéséből.

Az elemzés szerint az árstop kivezetésére ideális lenne a húsvét utáni időszak, mert a szezonális hatásokra reagálnának a szereplők a tojás esetében, de nem tudnak az árstopok miatt.

A hazai tojástermelők képesek kielégíteni a húsvét környékén megnövekvő igényeket. Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke az Agroinform.hu-nak elmondta:

Nem számítunk ellátási problémákra a következő hetekben. Ugyanakkor azt javasoljuk a vásárlóknak, ne az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást, mert egy nagyobb roham az adott napra okozhat pillanatnyi hiányt. Másnapra azonban ismét lesz tojás a polcokon, mivel a tyúkok kiszámítható módon tojnak – csak nem azonnal és bármennyit

– fogalmazott a szövetség elnöke a portálnak.

A 2022. november 9-én a tojásra is kiterjesztett élelmiszerárstop hatására a termék átlagára az elmúlt hónapokban 90 forint körüli szintre állt be. Ez éves szinten 80 százalék körüli drágulást jelent. Tavaly húsvét környékén 50 forint körül mozgott a fogyasztói átlagár.

A tojás önköltségének legnagyobb hányadát, 70 százalékát teszi ki a takarmány, aminek pedig az ára az elmúlt évben megduplázódott.

A költségek további hányadát az eszközbeszerzéseken kívül az energia- és munkabérköltségek teszik ki – ezek mindegyike ugrásszerűen nőtt az elmúlt 12 hónapban. 

A húsvétot követő időszakban hagyományosan visszaesik a kereslet, amit az is erősít, hogy az otthon tartott tyúkok is elkezdenek tojni, kiváltva a bolti, piaci beszerzések egy részét. A kereslet csökkenése pedig fogyasztói szempontból kedvezőbb átlagárakat eredményezhet.

Az árstop betöltötte szerepét, és a lakosság hosszú távú, biztonságos ellátása immár annak mielőbbi kivezetését teszi szükségessé. Az április végi határidő fogyasztói szempontból ideális lehet, mert ebben az időszakban megvan a lehetősége annak, hogy az árak a felső ársapka eltörlésével sem mozdulnak felfelé

– mondta Pákozd Gergely.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok