Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt egy inflációs rekord az euróövezetben, jöhet a válaszlépés

2023. március 31., péntek 20:29

Megdőlt az euróövezetben a maginfláció rekordja, ennek következtében az Európai Központi Bank (ECB) újabb kamatemelésekről dönthet a következő időszakban – számolt be a Bloomberg.

A hírügynökség azt írta, hogy a maginfláció – amely nem foglalja magába az erősen ingadozó árú termékeket, például az élelmiszert vagy az üzemanyagot –  5,7 százalékos szinten ért el új rekordot az Eurostat februári adatai szerint.

A kedvezőtlen adat azért meglepő, mert mindeközben a fogyasztói árindex teljesen ellenkező irányba mozdult el, és óriási mértékben visszaesett: 8,5 százalékról 6,9 százalékra csökkent az előző hónaphoz képest. Vagyis a két mutató teljesen elszakadt egymástól, amit a legjobban az alábbi, a Bloomberg által készített grafikon szemléltet:

Az Európai Központi Bank az előző hónapban 3 százalékra emelte a kamatot. A Bloomberg szerint a mostani adatok fényében a következő kamatdöntő ülésen 

várhatóan újabb kamatemelésről dönthet majd a bank. 

Maeva Cousin, a Bloomberg Economics szakértője azt mondta, hogy az új adatok még inkább ráerősíthetnek arra az érvelésre, miszerint újabb emelésre lesz szükség – miközben az utóbbi időben már az ECB óvatosabb hangjai is arról beszéltek, hogy szükség lehet a további kamatemelésre. 

Már nyilatkozott az ECB vezetője is

Szintén a Bloomberg számolt be arról, hogy péntek délután megszólalt Christine Lagarde, az ECB vezetője, és azt mondta: „még mindig túl magas a maginfláció” – amivel szintén arra utalt, hogy újabb kamatemelés jöhet.

Jó hírt jelenthet ugyanakkor, hogy a Credit Suisse által okozott európai bankválság megoldódni látszik (egyes szakértők nemrég még arról beszéltek, hogy további nehézségekre lehet számítani). 

Az is pozitív hír, hogy a foglalkoztatottsági adatok továbbra is kedvezők az euróövezetben: a februári adatok szerint a munkanélküliség 6,6 százalékon állt.

Rovatok