Index Vakbarát Hírportál

Kifosztotta a magyar fiatalokat az infláció

2023. április 6., csütörtök 14:36

A 19–29 éves fiatalok 49 százaléka rendelkezett pénzügyi tartalékkal az első negyedévben, ami alacsonyabb az előző negyedévek 56-60 százalékos értékeinél – tájékoztatta a K&H-csoport az MTI-t csütörtökön.

A K&H ifjúsági indexének tanulmánya a fiatalok pénzügyi helyzetét vizsgálja, és rámutat, hogy

A tanulmány megállapítja, hogy a megtakarítási képesség csökkenésében szerepet játszhat a mindennapi kiadások növekedése, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy már diákként fontos lenne gondolni a megtakarításokra.

Az árakat látva kifordulunk a boltból

Az infláció miatt drasztikusan, 10,1 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi üzletek forgalma is, főleg élelmiszerből, üzemanyagból és műszaki cikkekből vásároltak kevesebbet a magyarok. A kiskereskedelem ezzel a vártnál is jóval nagyobb mértékben esett vissza – reagált Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője a KSH friss kiskereskedelmi forgalmi adataira.

A szakértő rámutatott, hogy az élelmiszerüzletek forgalma 8,6 százalékkal csökkent éves alapon, amit a magas, 40 százalékot meghaladó élelmiszer-infláció magyaráz. Ez tehát azt jelenti, hogy

az egyes termékeknél (sajt, vaj) megjelenő árcsökkentések nem tudták mérsékelni az élelmiszerüzletek forgalmának visszaesését.

A mérséklődésben ugyanakkor a ténylegesen alacsonyabb mennyiségű fogyasztás mellett jelentős szerepe lehetett a lefelé vásárlásnak is: a fogyasztók az alacsonyabb rendelkezésre álló jövedelem miatt inkább keresik a rosszabb minőségű, olcsóbb termékeket – világított rá Regős Gábor.

Rovatok