Index Vakbarát Hírportál

Újabb fordulat, módosítják a paksi szerződést

2023. április 11., kedd 15:24

Megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról annak érdekében, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában.

A Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalást követően Szijjártó Péter kiemelte: a háború és az arra adott válaszok nem könnyítették meg a paksi bővítés előrehaladását.

Bár eddig sikerült elérnünk, hogy a nukleáris ipar, az atomenergia nem esik szankciós intézkedések alá, de jól láthatóan sok esetben politikai eszközökkel és jogtalan döntésekkel próbálják gátolni Európa-szerte Magyarország és Oroszország sikeres nukleáris együttműködését

– szögezte le a tárcavezető, majd hozzátette: „A paksi beruházásról szóló szerződések most már több mint kilenc éve köttettek. Nyilvánvaló, hogy a háborútól és a szankcióktól függetlenül is az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani.”

Az ország energiaellátásának biztonsága a tét

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a szankciók erre még rátesznek egy lapáttal, „így meg kellett találni azokat a jogi kereteket a meglévő szerződések módosításával, amelyek biztosítják számunkra, hogy az atomerőművet fel tudjuk építeni". Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban bejelentette:

a feleknek sikerült megállapodniuk a kivitelezési és a finanszírozási szerződés módosításának mikéntjéről is.

Ennek nyomán az utolsó szövegezési feladatokat végzik már a jogászok. „Amennyiben ezzel megvannak, jóváhagyásra azonnal benyújtjuk ezeket a szerződésmódosításokat Brüsszelben az Európai Bizottság számára” – tette hozzá Szijjártó Péter.

A tárcavezető egyúttal reméli, az Európai Bizottság nem kívánja kockára tenni a magyar energiaellátás hosszú távú biztonságát.

„Mivel a paksi új blokkok megépítése tudja garantálni hosszú távon, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban lesz, hogy Magyarországon az energiaellátás fenntartható módon és normális áron tudjon történni az elkövetkezendő időszakban is” – vélekedett.

A rezsicsökkentés fenntartása, a hosszú távú energiaellátásunk biztonsága tekintetében Paks, az új paksi blokkok egyszerűen nélkülözhetetlenek, ezért azt reméljük, hogy a kivitelezési és a finanszírozási szerződésmódosítást az Európai Bizottság gyorsan jóvá fogja hagyni, hogy tudjunk haladni tovább ezzel a beruházással

– összegezte véleményét Szijjártó Péter.

A miniszter ezt követően jó hírnek nevezte, hogy végeztek az úgynevezett résfalmonitoring-tesztekkel, és ezek eredményeit benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalhoz bírálatra, illetve átadták a paksi erőmű vezetése számára tanulmányozásra. „Reméljük, hogy a teszteredmények gyors kiértékelésére kerül sor (…) és akkor megindíthatjuk a résfalazást, ami fontos lépés az építkezés előkészítése során” – húzta alá, rámutatva: ennek célja a már működő és a még épülő blokkok biztonságának garantálása az építkezéskor.

Végül arról is beszámolt, hogy két rendkívül fontos tervezési munka is nagy lépésekkel halad előre:

  1. az egyik a leendő hatos blokk alatti talaj kitermelésére vonatkozik, egyelőre a talajvíz szintjéig,
  2. a másik a talajszilárdítást fogja majd lehetővé tenni.

„Haladunk itt is a beruházással, de a finanszírozási és a kivitelezési szerződés pontosítására volt szükség ahhoz, hogy ebben a megváltozott környezetben ez a beruházás garantáltan végrehajtható legyen. Tudomásul kell venni, hogy a magyar energiaellátás biztonságához az Oroszországgal való együttműködésre szükség van, és ma a végrehajtott tárgyalásokon mindazokat a megállapodásokat meg tudtuk kötni, amelyek a következő időszakra továbbra is biztonságba helyezik, biztonságban tartják Magyarország energiaellátását" – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amit az MTI összegzett.

(Borítókép: Király Márton)

Rovatok