Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: A szankciós infláció nem csökken, hanem csökkentjük

2023. április 12., szerda 11:42

A márciusi inflációs adatok összhangban vannak a kormány várakozásaival, januárban tetőzött az infláció, ezt követően pedig elindult a mérséklődés – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.

Januárban 25,7, februárban 25,4, márciusban pedig 25,2 százalék volt az infláció, „a javulás tehát mérsékelt, de folyamatos és trendszerű” – fogalmazott a vg.hu-n megjelent cikkében a miniszter. Nagy Márton felidézte, hogy a kabinet a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is világos célokat fogalmazott meg: megvédik a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatottságot és a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás erejéig.

Emellett az idén kivédik a recessziót, és az év végére egy számjegyűre szorítják le az inflációt – tette hozzá.

Lassult a háztartási energia inflációja is

Nagy Márton emlékeztetett arra, hogy az áruházláncok ma már egymásra licitálva jelentik be az árcsökkentéseket, és ez egyre inkább megjelenik az adatokban is. Szerinte részben ennek, részben pedig a kínálati oldal korrekciójának köszönhetően mérséklődött márciusban tovább az élelmiszerárak növekedése.

Decemberben az élelmiszerárak éves alapon még 44,8 százalékkal emelkedtek, ez januárban 44, februárban 43,3, márciusra pedig 42,6 százalékra mérséklődött – emlékeztetett. – Lassult a háztartási energia inflációja is, a decemberi 55,5 százalékot követően januárban 52,4, februárban 49, márciusban pedig 43,1 százalékra, ugyanakkor ez csak a lakosság kisebb részét érinti, hiszen a háztartások kétharmada rezsivédelem alatt áll, mivel az átlag alatt fogyaszt gázból és áramból, így számukra az árak egyáltalán nem változtak

– mondta a tárcavezető, majd megjegyezte, hasonló folyamatok zajlanak év eleje óta az üzemanyagoknál: januárban még év/év alapon 26,3 százalékos volt a drágulás, márciusra az ütem 23,3 százalékra lassult. „A szankciós infláció nem csökken, hanem csökkentjük. Tekintettel arra, hogy az infláció főként kínálati tényezőkből fakad, elsőként ezeket kellett kezelni. A kormány már 20 intézkedésről döntött az árak megfékezése és a gazdaság megvédése érdekében” – vélekedett.

A miniszter ezt követően arra is kitért, hogy bevezették a kamat- és az élelmiszerárstopot. „Olcsó forrást biztosítunk a vállalkozásoknak a Széchenyi Kártya Programon keresztül, de döntöttünk az energiaintenzív vállalkozások támogatásáról, a Gyármentő Programról és a munkába járás támogatásának emeléséről is. Az intézkedések működnek, egyre látványosabb lesz a hatásuk, azaz eredményes a szankciós infláció elleni vakcina.”

Aláhúzta: a kormány a Gazdasági Versenyhivatallal közösen létrehoz egy online árfigyelő rendszert, a munkacsoport már megkezdte munkáját.

Hozzátette, megállapodott Varga Judit miniszterrel új fogyasztóvédelmi lépésekről, létrejön egy fogyasztóvédelmi adatbázis, amely segíti, hogy a lakosság a legjobb áron tudja megvásárolni a termékeket. Hamarosan keresni fogják a kapcsolatot a kiskereskedelmi láncok képviselőivel is annak érdekében, hogy a szankciós inflációt letörjék, az inflációt egy számjegyűvé tegyék – összegezte az MTI.

Rovatok