Index Vakbarát Hírportál

Ismét drágul az üzemanyag Magyarországon

2023. április 12., szerda 15:44

Pénteken újabb változás lép életbe az üzemanyagtöltő állomásokon: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal emelkedik, míg a gázolaj ára a héten nem változik.

Péntektől bruttó 3 forinttal emelkedik a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára, a gázolajé a héten nem változik – tájékoztatott a holtankoljak.net. Várhatóan ez a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik majd, ami az átlagárak tekintetében az alábbi eredményt hozza:

Miért nálunk a legdrágább az üzemanyag?

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a gázolaj és a benzin ára az utóbbi időben szinte folyamatosan csökkent, azonban a környező országokhoz képest még mindig Magyarországon lehet a legdrágábban tankolni. Romániában és Szlovéniában például már majdnem száz forinttal olcsóbb egy liter benzin, miközben a gázolaj csak Szerbiában és Ausztriában drágább, mint Magyarországon.

A jegybank friss jelentése szerint az áfakulcs Magyarországon a legnagyobb, de ezt kompenzálja, hogy a jövedéki adó még az uniós minimumál is kevesebb jelenleg. A magasabb ár oka tehát szerintük a magas árrés lehet, vagyis az, hogy az olajkereskedők nagyobb haszonnal dolgoznak. A Magyar Nemzeti Bank úgy kalkulál, az árrés februárban a benzin esetében 170 forint, miközben a régió több országában átlag 102 forint volt literenként.

Rovatok