Index Vakbarát Hírportál

Milliós fizetéssel kecsegtet az új munka, amelyet a ChatGPT teremtett

2023. április 13., csütörtök 14:27

Félelmetesen felgyorsult a munkavégzés, ami korábban három-négy óra volt, most akár 10-15 perc is lehet – jegyezte meg az Indexnek David Taylor, reagálva a munka világába berobbanó mesterséges intelligenciára, a ChatGPT-re. Az IT-cég-vezető lapunknak felfedte a technológia fortélyait, amellyel akár megtízszerezhetjük a hatékonyságunkat, jó eséllyel pályázva egy vaskosabb fizetésemelésre.

Egyre több cégnél jelenik meg az új munkakör, amelyet a ChatGPT teremtett: a prompt engineer. Mivel a technológiai újítások főleg Amerikából érkeznek – és ez fokozottan igaz az IT-szektorra –, az angol nyelvű szakzsargon is elkerülhetetlen. Cikkünk megértéséhez elsőnek is fontos tisztázni, hogy mi az a prompt.

Mi az a prompt?

A prompt nem új kifejezés, a DOS-os időkben parancs volt a magyar megfelelője, hiszen az MS-DOS operációs rendszert egy parancssoron keresztül értük el, ahol különböző parancsokat tudtunk adni a számítógépnek. Az angolban ezt már akkor is promptnak hívták, annyi különbséggel, hogy most emberi nyelven kommunikálunk a számítógéppel, és nem előre meghatározott parancsokon keresztül – magyarázza David Taylor, a promptmaster.com AI-oktatási platform és Next Earth web3 metaverzum társalapítója.

A prompt engineer (promptmérnök) egy olyan szakembert jelent tehát, aki a legpontosabb, leghatékonyabb választ tudja kinyerni a nyelvi modellekből, ami azért is fontos, mert a program alapvetően hibázik, ha rosszul kérdezünk tőle – erre korábban George Tilesch nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő is rámutatott a lapunknak adott exkluzív interjúban. 

Milliós fizetéseket teremt a ChatGPT

A munka világában futótűzként terjed a mesterséges intelligencia, korábban egy olyan MI-alkalmazást mutattunk be, amely a könyvelők munkájáért jelentkezik be

„Tíz éven belül a világ munkahelyeinek fele a promptmérnöki munkákból fog állni. Azok, akik nem tudnak promptokat írni, elavulttá válnak” – jelentette ki korábban Robin Li, a kínai MI-óriás, a Baidu társalapítója és vezérigazgatója.

A prompt engineering egy olyan kulcskompetencia, mint amilyen ma a számítógép-használat vagy azon belül a Word vagy az Excel ismerete

– reagált a kínai cégvezér állítására David Taylor, aki szerint nem feltétlenül lesz önálló szakma a prompt engineering, de a munkahelyek felében elengedhetetlen lesz, ehhez pedig tíz év sem kell, robbanásszerűen következik be.

A vállalatvezető rámutatott, hogy több ízben láthattunk már konkrét célra kialakított munkakört is, nemrég például nagy vihart kavart egy évi 120 millió forintos fizetéssel kecsegtető prompt engineer álláshirdetés. 

Jó példa a bostoni gyermekkórház, amely átszámítva évi 40 millió forintos fizetésért keres promptmérnököt a saját digitális részlegükre

– jegyezte meg Taylor. Hozzátette, hogy a meglévő szakmák a feladataikat gyorsabban, hatékonyabban tudják elvégezni a ChatGPT, illetve tágabban véve a mesterséges intelligencia segítségével. Saját tapasztalatait osztotta meg velünk, elmondta hogy cégében használják a technológiát, és a marketingesek átlagosan 20-25-ször gyorsabban írnak olyan hirdetési szövegeket és tartalmakat, amelyek a régihez hasonló vagy akár jobb konverziót eredményeznek. 

Ami korábban 3-4 óra volt, most akár 10-15 perc is lehet. Félelmetesen felgyorsult a munkavégzés 

– fűzte hozzá. Szerinte a ChatGPT-nek és más, MI-alapú technológiáknak köszönhetően az egyén munkája eltolódik afelé, hogy egyre inkább már csak ellenőriznie kell a végterméket, mert a kreatív folyamatban a létrehozás lépése – ami a legidőigényesebb – egyre inkább automatizált, gép által végzett feladattá válik

Rohamléptekkel tör előre az MI

Tavaly november 30. óta nagyjából 200 millió felhasználója lett a ChatGPT-nek. Ez elindított egy „fegyverkezési versenyt”, hiszen a Microsoft rátette a kezét az Open AI-ra, és piacra dobta a saját MI-alapú keresőjét, a Bing AI-t. A háttérben ott a Bard (Alphabet), a LLaMa (Meta), a Claude (Anthropic), nem beszélve a nyílt forráskódú megoldásokról. Ez viszont csak a jéghegy csúcsa.

Az Open AI nem meglepő lépéssel bevezette a bővítményeket a ChatGPT-hez, amelyekkel már nemcsak szöveget tud generálni, hanem képes más szövegeket elemezni, interneten böngészni, és a sor egyre csak bővül. Hetente több száz új, MI-alapú szoftver kerül ki a piacra, amelyekkel zenét, prezentációt, könyvet, verseket, képeket, videókat lehet mindenféle módon generálni vagy szerkeszteni egyetlen kattintással. 

A nulladik óra első tíz másodpercében vagyunk abban a tekintetben, hogy mire lesz képes az MI, és ennek kulcsszereplője lesz a ChatGPT

– mutatott rá David Taylor, aki saját maga is kihasználja a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket, és a ChatGPT megfelelő használatáról készített kurzust.

„A ChatGPT-promptok hatékony használata számos szakmát, illetve iparágat forradalmasíthat azáltal, hogy automatizál olyan alapvető feladatokat, mint az ügyfélszolgálat, a tartalomgenerálás és az adatelemzés. A megfelelő AI-használati technikák és fortélyok elsajátítása végső soron megalapozottabb döntéshozatalhoz, illetve optimalizált, hatékonyabb működéshez vezet. Mindez hatalmas versenyelőnyt jelent azoknak a cégeknek, amelyek az elsők között alkalmazzák a technológiát” – ezt már Szabados Levente mondta, aki mesterségesintelligencia-szakértő, a Neuron Solutions társalapítója és a Frankfurt School of Finance & Management oktatója. A szakértő kulcsszerepet játszott a promptmaster.com ChatGPT-tanfolyama és AI-oktatási platform fejlesztésének szakmai lektorálásában.

Anya, apa, promptmérnök leszek!

Szerkesztőségünknek lehetősége nyílt kipróbálni a cég által kínált prompt engineer kurzust, amely arra tanít meg, hogyan adjunk megfelelő parancsokat a programnak, hogy az hibák nélkül gyorsítsa fel a munkavégzésünket.

A tanfolyam elején az oktatónk, Isaac köszöntött minket, akinek testét és hangját stílszerűen mesterséges intelligenciával hozták létre, viszont olyan élethűre sikerült, hogy elsőre hús-vér embernek néztük. A virtuális oktató már az elején figyelmeztetett, hogy rendkívül sok buktatója van a ChatGPT-nek, amelyre korábban mi is rámutattunk, de állítja, hogy a megfelelő parancsokkal ezek nagy része kiküszöbölhető. A tanfolyam technikáit alkalmazva mesét írtunk a sütemények háborújáról, sikeresen lebonyolítottuk egy cukrászda online marketingjét, és számos más fortélyt lestünk el.

A jelenleg angol nyelven elérhető prompt engineer kurzus, amelynek napokon belül jön a magyar változata, a kulcskompetencia elsajátítását célozza, hogy bárki bármilyen pozícióban el tudja érni azt az akár 10-20-25-szörös hatékonyságnövekedést, amelyet mi is tapasztaltunk házon belül

– mondta David Taylor. Elárulta, hogy náluk, a cégen belül mindenki elvégezte a kurzust, és a munkafolyamatokat átalakították ChatGPT-alapúvá, ezzel pedig a munkavállalók növelni tudták a hatékonyságukat. 

A terveiről elárulta, hogy áprilisban érkezik az úgynevezett prompt master kurzus, amellyel már folyamatfejlesztői tudást adnak át. Ezzel felvértezve gyakorlatilag bárki bármilyen vállalkozást – legyen az kkv vagy nagyvállalat – át tud világítani, és meg tudja találni, hogy hol, milyen folyamatokat érdemes MI-alapú folyamatokra lecserélni. Ez a tanfolyam állítása szerint már jelentősen túlmutat a ChatGPT-n, ugyanakkor mély technikai tudás feltételezése nélkül tanítja meg az MI profi használatát üzleti környezetben. A prompt masterek lesznek azok a szakemberek, akik hasonló hatással lesznek a vállalatok működésére, mint annak idejen, az SAP bevezetésekor az akkori szakemberek – világított rá a cégvezető.

(Borítókép:  Frank Rumpenhorst / picture alliance / Getty Images)

Rovatok