Index Vakbarát Hírportál

Pénzügyi földrengés: orosz oligarchák győzedelmeskednek az amerikai milliárdosok felett

2023. április 14., péntek 05:57

A világ megannyi országában élnek ultragazdagok, akik annyira fürdenek a pénzben, hogy a bankjegyekkel törölköző milliomosok a szegényebb rokonaiknak számítanak. A Forbes összegyűjtötte, mely országokban él a legtöbb pénzügyi bálna, és hogy mennyivel gyarapodtak, azonban egy nyugtalanító fejleményre bukkantak.

A Forbes 2023-as, a világ leggazdagabb embereit rangsoroló listáján szereplő 2640 milliárdos a világ 77 országából származik. A pálmát az Egyesült Államok viszi, itt ugyanis 735 milliárdos él – habár Kanye West, Sam Bankman-Fried és közel ötven másik amerikai eltűnt a listáról, LeBron James és Tiger Woods megérkeztek, és gondoskodtak a kerek számról.

Bernard Arnault, a francia luxusmágnás megelőzte Elon Muskot a leggazdagabb ember címért folytatott küzdelemben, de az amerikai álom még nem dőlt romba: a világ 25 leggazdagabb embere közül 17 így is Amerikában él.

Az Egyesült Államok mégsem járhat örömtáncot: összességében az amerikai milliárdosok összértéke 4,5 billió (ezermilliárd) dollárra zuhant a tavalyi 4,7 billióról. A pénz nem boldogít, de sokat segít, amikor megbotlanak az unikornisok és a magas kamatlábak rettegésben tartják a befektetőket.

Milyen szankciók?

A háború és a nyugati szankciók ellenére az orosz milliárdosok jobban teljesítettek, mint a világ többi gazdagja, mivel az ország legvagyonosabbjai többnyire visszanyerték az ukrajnai inváziót követően elszenvedett veszteségeket. Oroszországban idén 105 milliárdost tartanak számon, akiknek összesített nettó vagyona 474 milliárd dollár, szemben a tavalyi 320 milliárd dollárral, amit akkor 83 gazdagember rakott össze – ismertette a Forbes. A gazdaglistán található 105 orosz milliárdos közül 25 visszatérő, vagyis a tavalyi listáról lemaradtak, miután egy évvel korábban már szerepeltek rajta.

A tavalyi nehézségek után, amikor az orosz piac úgy befagyott, mint egy szibériai vízcsap, az elemzők szörnyű jövőt jósoltak az ország cégeinek. Egy évvel később a nyugati szankciók keményen sújtották az orosz gazdaságot, de a nyersanyagárak elszabadulása – amely nagyrészt az invázió és az azt követő nyugati szankciók miatt következett be – növelte az egyes orosz cégek bevételeit.

A legnagyobb haszonélvező Oroszország leggazdagabb embere, Andrej Melnicsenko műtrágyamágnás volt,

aki a tavalyi 11,1 milliárd dollárról 25,2 milliárd dollár becsült vagyonra tett szert köszönhetően műtrágyaóriás cégének, az Eurochemnek és a háború következtében megugró műtrágyaáraknak.

A vagyonát visszanyerte még:

A gazdaglista első helyén az Egyesült Államok áll 735 milliárdossal, majd Kína jön 495 kőgazdag emberrel, akit India követ 169 szupergazdaggal. A negyedik helyen Németország áll 126 milliárdossal és az ötödik helyre érkezett meg Oroszország 105 dúsgazdag emberrel. A listából kitűnik, hogy az orosz szupergazdagok száma nőtt a legnagyobb mértékben.

(Borítókép: Vagit Alekperov, a Lukoil vezérigazgatója 2009. április 13-án. Fotó: Alexander Zemlianichenko Jr. / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok