Index Vakbarát Hírportál

Magyarország is megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

2023. április 15., szombat 21:46

Nagy István agrárminiszter közleményben jelentette be, hogy a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete érdekében Lengyelországhoz hasonlóan átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajos magvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.

A tárcavezető kifejtette: a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni.

Az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség  és szabad kereskedelmi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajos magvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit

– tette hozzá.

Hangsúlyozta: a Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű, és 2023. június 30-ig tart, ez elegendő idő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll, és megvédi a magyar mezőgazdaságot

– emelte ki a tárcavezető.

A kormány érdemi uniós intézkedések hiányában – Lengyelországhoz hasonlóan – átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajos magvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Lengyelországot követjük

Lengyelország is megtiltotta a gabona és más élelmiszerek importját Ukrajnából, hogy „megvédje mezőgazdasági ágazatát”.

Az Európai Unióban termesztett gabonaféléknél olcsóbb ukrán gabona nagy mennyiségben maradt a közép-európai államokban a szűk logisztikai keresztmetszetek miatt, ami a helyi gazdák árát és eladásait sújtotta, ami problémát jelent a kormányzó Jog és Igazságosság Párt számára a választások évében.

Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke elmondta, hogy Lengyelország kész tárgyalásokat kezdeni Ukrajnával a gabonakérdés rendezéséről, éppen ezért az ukrán felet már értesítették a döntésről.

(Borítókép: STR / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok