Index Vakbarát Hírportál

Ki kell használni, amíg ilyen „olcsó” a benzin, hamarosan teljesen elszállhatnak az árak

2023. április 18., kedd 06:15

Ötven forinttal drágulhat az üzemanyag a következő két hónapban, így nyáron már 650 forintba kerülhet egy liter benzin Magyarországon. Az olajárak emelkedése ráadásul a magyar inflációt is meglökheti.

A holtankoljak.net szerint szerdától tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak Magyarországon. A benzin bruttó 7, míg a gázolaj bruttó 6 forinttal lesz olcsóbb literenként. Jelenleg a 95-ös benzin nagykereskedelmi átlagára 610 Ft/liter, a gázolajé pedig 585 Ft/liter.

A gázolaj jelenleg olcsóbb, mint a benzin, és már átlagosan 25 forint a különbség literenként a két üzemanyagtípus között, ami 16 éve fordult elő utoljára. A csökkenés azonban csak átmeneti, a GKI szerint ugyanis a következő két hónapban 50 forinttal drágulhat az üzemanyag literje Magyarországon.

Bármikor elérheti az olaj hordónkénti ára a százdolláros szintet. Ez viszont azt is jelenti, hogy a kutakon 6-8 százalékos drágulás várható

– mondta Molnár László, a GKI vezérigazgatója az RTL Híradónak.

A GKI úgy számol, hogy a magasabb olajár éves szinten fél százalékkal emelheti tovább az inflációt Magyarországon, ami az Európai Unióban már így is a legmagasabb.

Rovatok