Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint idén is beruházási rekord lesz Magyarországon

2023. április 20., csütörtök 17:30

Minden nehézség ellenére már az idei év első három hónapjának adatai alapján biztosan mondható, hogy Magyarországon 2023-ban is meg fog dőlni a beruházások rekordja – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Alsónémediben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Ineton Kft. vasbeton elemeket gyártó üzemének átadásán arról számolt be, hogy idén augusztusig 120 új munkahelyet hoz létre az építőipari cég 16 milliárd forintos beruházása, amelyhez az állam 2,4 milliárd forint támogatást nyújtott – ismertette az MTI.

Beszédében elmondta, hogy a gazdasági kihívásokat jól érzékelteti, hogy

az Európai Unióban tavaly 15 százalékkal visszaestek a zöldmezős beruházások az egy évvel korábbihoz képest, ehhez képest viszont hazánkban rekordot döntött a működőtőke beáramlása,6,5 milliárd eurónyi beruházásról született megállapodás. 

„A politikai stabilitás, a beruházási környezet, az adóterhek alacsony szinten tartása fenntartotta azt az állapotot, amely szerint itt, Közép-Európában egészen biztosan, de Európában is összességében talán a legvonzóbb beruházási környezet a mienk” – fogalmazott a tárcavezető.

A beruházás a növekedés kulcsa

Szijjártó Péter hangsúlyozta, minden a beruházásokon múlik egy gazdaság sikeressége szempontjából, éppen ezért hatalmas a verseny az egész világon a beruházásokért, és jól látszik, hogy egyes kormányok „az eszközökben semmilyen módon nem válogatnak”.

Elmondta, hogy az idei első három hónap adatai alapján is látható, hogy 2023-ban is meg fog dőlni a beruházási rekord,

amiben óriási szerepe van a mára a magyar gazdaság egyik húzóágazatává váló építőiparnak is.

A miniszter közölte, hogy 2021-ben 12 százalékos növekedést produkált a szektor, ami a harmadik legmagasabb volt az EU-ban, tavaly pedig megközelítette a termelési értéke a 7000 milliárd forintot, ami pontosan négyszerese a 2010-ben regisztrált számoknak. Ráadásul már 380 ezernél is többen dolgoznak ebben az ágazatban, ami pedig 40 százalékos növekedést jelent tíz év alatt.

A most átadott beruházással kapcsolatban pedig elmondta, hogy az Alsónémediben gyártott elemek nagyban hozzá fognak járulni a magyar építőipar hatékonyságának növeléséhez, felgyorsul a kivitelezői munka és csökkennek a költségek. Hozzátette, hogy a gyártott elemek exportjában Magyarország jelenleg a világranglista 22. helyén áll, de ez most nem is fog tovább javulni, ugyanis az itteni teljes termelést fog fogja szívni a hazai piac.

ötös

Rovatok