Index Vakbarát Hírportál

A háború véget vetett a hazai építőipar ötéves menetelésének

2023. március 16., csütörtök 12:25

Az építőiparban 5 éves növekedés után csökkent a cégalapítások száma 2023 elején – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató csütörtöki közleményéből.

A január–februári időszakban kevesebb társaság alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt. A végelszámolások és felszámolások száma is rekordot döntött. Az egyéni vállalkozók számában is visszaesés figyelhető meg – ismertette az Opten adatait az MTI.

Az Opten szerint az építőipar teljesítménye 2022-ben még nőtt 3 százalékkal, de az idei év elején már negatív hatást gyakorolt rá az ukrajnai háború, az energiaválság és a magas infláció.

A december végi szerződésállomány és a januári termelés is csökkent éves és havi összevetésben.

A céginformációs szolgáltató úgy véli, hogy az építőipari vállalkozások kivárásra játszanak a bizonytalan helyzet miatt.

A második fél év kilátásaival kapcsolatban viszont optimistábbak – áll a közleményben.

Egyre rosszabb helyzetben az építőipar

A nyers adatok szerint 3,6 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene 2023 januárjában az egy évvel korábbitól. Havi viszonylatban is visszaesést jelez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0 százalékkal kisebb volt a decemberinél.

Tavaly decemberben 3,9 százalékos visszaesést mértek év/év alapon, míg novemberről decemberre 3,7 százalékos volumencsökkenés ment végbe.

Rovatok