Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes számok derültek ki, ekkora tőkét vontak ki a svájci bankból

2023. április 24., hétfő 17:46

A mára már összeomlott bankóriás, a Credit Suisse adatai szerint 61,2 milliárd svájci frank (68,6 milliárd dollár) áramlott ki a bankból az év első három hónapjában. Ez mai árfolyamon számolva több mint 23 ezer milliárd forintnak felel meg.

A Credit Suisse legfontosabb vagyonkezelési üzletága által kezelt vagyon 502,5 milliárd frankra csökkent március végére, ami csaknem 29 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában – derült ki a Credit Suisse közleményéből. „Ezek a tőkekiáramlások mérséklődtek, de 2023. április 24-én még nem fordultak meg” – tették hozzá.

Az első negyedév végén a Credit Suisse-nek 108 milliárd frank nettó hitelfelvétele volt az UBS-mentőcsomag mellé összeállított 200 milliárdos állami garanciaalapból. Az új tulajdonos bejelentette, hogy leépíti a CS befektetési banki üzletágát.

Rémálom a Credit Suisse-nél

A Credit Suisse ügyfelei azután kezdtek pénzt kivonni a bankból, hogy a bank belekeveredett a Silicon Valley Bank és a Signature Bank márciusi amerikai összeomlását követő piaci zavarokba. Később a hatóságok mentőcsomagot állítottak össze a Credit Suisse számára.

Ez több mint 200 milliárd frank pénzügyi garanciát tartalmazott, és az UBS beleegyezett, hogy átveszi a Credit Suisse-t. 

A Credit Suisse veszteséges volt, és az elmúlt években számos problémával szembesült, többek között pénzmosási vádakkal. A Credit Suisse 2022-ben 7,3 milliárd svájci frank veszteséget jelentett, és jelezte, 2024-ig nem számítanak nyereségre – összegezte a BBC.

(Borítókép: Credit Suisse bank a svájci parlament épülete előtt. Fotó: Denis Balibouse / File Photo / Reuters)

Rovatok