Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel engedi a kötelet, izmosodni kezdett a forint

2023. április 24., hétfő 13:46

Az uniós pénzek sorsa hosszú ideje mázsás súlyként nehezedik a forint árfolyamára. A részleges megállapodás mai hírére azonban fellélegezhetett a magyar fizetőeszköz, és rá is kapcsolt a főbb devizákkal szemben.

A pénzügyi elemzők szerint a forint árfolyamát leginkább mozgató kérdés az uniós pénzek problémája, amely nyomást helyez a pénznemünk értékére.

Az EU-nak olyan eszköze lett az érdekérvényesítésre és a nyomásgyakorlásra, amellyel korábban nem rendelkezett, ezt pedig nem szégyelli használni – mondta korábban lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Brüsszel pedig engedi a kötelet, l

ezárultak ugyanis az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások.

A bejelentés nyomán a fizetőeszközünk is fellélegezhetett, a hétfő reggeli 377,3-ról a délutáni órákban egy rövid időre 375 alá is benézett az árfolyam. 

Így áll most a forint

Hétfő reggel álmosan kelt a forint, kilenc óra magasságában 377,3 körül járt az euróval szemben. A bejelentés hírére azonban erőt kapott a magyar fizetőeszköz, és benézett a 375-ös tartomány alá, majd rövid időn belül visszagyengült, 13 óra 30 perckor 375,62 forintot ért a közös valuta. A délután folyamán tovább menetelt a magyar deviza, és 16 órakor 375,49-en állt.

A dollárral szemben reggel kilenc óra magasságában 343,7-nél járt a forint, majd az uniós forrásokkal kapcsolatos bejelentés hírére erőteljes menetelésre kezdett, 13 óra 30 perckor 341 forint 30 fillért ért az amerikai fizetőeszköz. A nap hátrelévő részében is erősödött a magyar deviza, 16 órakor 340,6-on állt.

(Borítókép: Index)

Rovatok