Index Vakbarát Hírportál

Túl sokan vannak az indiaiak, összeomolhat a gazdaság

2023. április 25., kedd 06:06

A népességrobbanás gazdasági összeomlást okozhat Indiában. Mindemellett is elképzelhető, hogy az ország növekvő népessége hatalmas hátszelet is adhat a növekedésnek – de csak akkor, ha sikerül megoldani a munkanélküliség problémáját.

India idén jelentős mérföldkőhöz érkezik: a világ legnépesebb országává válik. Ez egyértelműen Kína mellé pozicionálja: mind gyártóként, mind pedig − talán egy napon − a világ legnagyobb piacaként. Most a dél-ázsiai óriáson a sor, hogy teljesítse ezt az ígéretet, vagy viselje a következményeket − írta meg a The Wall Street Journal

Az ENSZ új becslése szerint India népessége 2023 közepére eléri az 1,429 milliárd főt, ami valamivel magasabb, mint Kína 1,426 milliárdos népessége. A Pew Research szerint a 25 év alattiak India népességének több mint 40 százalékát teszik ki − egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok és Kína gyorsan öregszik.

A pozitív összehasonlítások azonban itt véget érnek. Bár 2022-ben India volt a világ öt legnagyobb gazdasága közül a leggyorsabban növekvő, a valódi vásárlóerő még mindig nagyrészt szerencsés kevesek kezében van. India egy főre jutó bruttó hazai terméke a Világbank szerint 2021-ben mindössze 2257 dollár volt, szemben Kína 12 556 dollárjával. 

Még így is inkább a fogyasztás, mint a beruházás hajtja a növekedést. A magas munkanélküliség pedig továbbra is óriási kihívást jelent, főként azért, mert az indiai magánszektor még mindig óvatos a befektetésekkel. 

A munkanélküliségi ráta 7,8 százalék volt 2023 márciusában a Centre for Monitoring Indian Economy, egy független mumbai think tank szerint. Ez a ráta az elmúlt négy év nagy részében 8 százalék körül maradt. Ez különösen aggasztó, tekintve, hogy India munkaerőpiaci részvételi aránya nagyon alacsony − a hivatalos adatok szerint mindössze 40 százalék körüli.

Az oktatás szintén kihívást jelent. Ha eltekintünk az ország legjobb mérnöki és menedzsmentiskoláiban végzettektől, az indiai főiskolát végzettek gyakran küzdenek az álláskereséssel. Tavaly a Wheebox üzleti tanácsadó cég megállapította, hogy az általa vizsgált férfi diplomásoknak csak 47 százaléka ment át a nemzeti foglalkoztathatósági teszten. A női diplomásoknál ez az arány 53 százalék.

A több ipari munkahely és a nők munkaerőpiaci részvételének növelése segítene. Mahesh Vyas, az Indiai Gazdaságfigyelő Központ vezérigazgatója szerint Indiának olyan környezetet kell teremtenie, amely ösztönzi a magánszektor nagyszabású beruházásait − szerintük ez már évek óta hiányzik. 

Ezzel szemben Kína rendkívül sikeres volt abban, hogy hatalmas népességét a globális feldolgozóipari munkaerőpiacra irányította. A Világbank szerint 2021-ben a kínai gazdaság 27 százalékát tette ki a feldolgozóipar, míg Indiában csak 14 százalékát. És bár Újdelhi közelmúltbeli, az indiai feldolgozóipar fellendítésére irányuló politikája jelentős sikereket ért el, még mindig sokkal többre van szükség − különösen nagyobb infrastrukturális beruházásokra és munkaerőpiaci reformokra.

Az idő sürget: Bár India most fiatalnak tűnik, az ENSZ szerint a népesség száma már 2047-ben tetőzhet.

Mivel a Nyugat egyre inkább óvatos Kínával szemben, és mivel az ország saját demográfiai hozadéka egyre csökken, India válaszúthoz érkezett. Vagy kihasználja hatalmas humán erőforrásait, hogy szuperhatalommá váljon − és ezzel hatalmas beruházásokat vonzzon −, vagy elszalasztja a pillanatot, és a benne rejlő lehetőségeket.

Rovatok