Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország további ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának felülvizsgálatát kéri az EB-től

2023. április 28., péntek 12:55

Varsó azt kéri, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg az ukrán baromfi, tojás és a tejtermékek importját. Azt szeretnék megtudni, hogy nem történt-e tisztességtelen piaci magatartás, és milyen kockázatokkal jár az érintett termékek behozatala a jövőben.

Varsó javasolni fogja az Európai Bizottságnak (EB), hogy a gabonafélék behozatali tilalmán kívül vizsgálja meg azt is, hogy milyen kockázatai vannak további ukrán mezőgazdasági termékek importjának – közölte pénteki varsói sajtóértekezletén a lengyel miniszterelnök.

Mint korábban megírtuk, a magyar kormány is átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek.

„A gabonafélékre (búza, kukorica, repce) tagállami szinten elrendelt behozatali tilalom uniós szintre emeléséről szóló tárgyalások jó úton haladnak az Ukrajnával szomszédos uniós országok és az Európai Bizottság között” – mondta el Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő újságírói kérdésekre válaszolva. Hozzátette,

Varsó hamarosan azt fogja indítványozni, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, néhány más agrártermék, köztük az ukrán baromfi, tojás és a tejtermékek importjának területén nem történt-e tisztességtelen piaci magatartás

– írta az MTI.

„A lengyel kormány azt kéri, hogy az EB megbízható módon ellenőrizze, milyen hatást gyakorolt a lengyel piacra ezeknek a termékeknek az importja az utóbbi néhány hónapban, és milyen destabilizációs kockázatai vannak behozataluknak a jövőben” – közölte a miniszterelnök.

Öt uniós tagország, Lengyelország mellett Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia a múlt héten azt kérte a brüsszeli bizottságtól, hogy intézkedjen az Európai Unióba vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak súlyos károkat okozó ukrán mezőgazdasági termékek ügyében. Ezekre Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária előzőleg egyoldalú importtilalmat vezetett be.

A PAP hírügynökségnek egy magas rangú lengyel diplomata Brüsszelben azt mondta, hogy az Európai Bizottság az öt országba érkező ukrán mezőgazdasági termékek mintegy 90 százalékára tervez behozatali tilalmat elrendelni, a többi termékre pedig piacvédő intézkedéseket indíthat el, ha pedig destabilizációs kockázat merülne fel, behozatali kvótákat vagy vámtarifákat is megszabhat.

Rovatok