Index Vakbarát Hírportál

Megvan a megállapodás az ukrán gabonaimport ügyében

2023. április 28., péntek 21:35

„Az Európai Bizottság végül meghallotta a magyar gazdák kéréseit, erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport-tilalom ügyében” – jelentette be Nagy István agrárminiszter Facebookon.

A tárcavezető kiemelte: Brüsszel engedett az öt tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia – nyomásának, miután elismerte a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság egy rendkívüli védintézkedés bevezetésével lehetővé teszi több mezőgazdasági termék Ukrajnából történő behozatalának tilalmát ezekbe a tagállamokba egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll.

A megállapodás négy termékre – a búzára, a kukoricára, a napraforgómagra és a repcemagra – terjed ki, e termékek behozatala tehát a jövőben is tilos lesz Magyarország területére.

Megerősítették számunkra, hogy az Európai Bizottság 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határ menti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan. Magyarországnak sikerült irányváltásra bírnia Brüsszelt – húzta alá a miniszter.

Hazánk mindent megtesz azért, hogy az ország minőségi élelmiszerekkel való ellátása biztosított legyen. A magyar családok asztalára csak jó minőségű, szigorúan ellenőrzött, biztonságos élelmiszerek kerülhetnek, ebből nem engedünk

– fogalmazott a tárcavezető.

Nagy István leszögezte: a piaci zavarok akkor oldódnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, Afrikába és a Közel-Keletre, ezt Magyarország továbbra is támogatja.

Agrárminiszterek egymás között

Mikola Szolszkij ukrán agrár- és élelmezésügyi miniszter április 16-án tárgyalt Nagy István magyar agrárminiszterrel az ukrán gabona kérdésköréről.

A felek ekkor állapodtak meg abban, hogy konzultációkat folytatnak, és a közeljövőben ismét találkoznak.

(Borítókép: Andrei Pungovschi / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok