Index Vakbarát Hírportál

Katasztrofális módon zajlott le az ukrán gabona kitiltása

2023. április 29., szombat 09:03

Április középén a magyar kormány átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importjára. Egy ukrán mezőgazdasági termékekkel kereskedő cég operatív igazgatója szerint a bevezetés „katasztrofális” volt, a vámosoknak fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik. Azóta viszont elvi megállapodás született az ukrán gabona behozatali tilalmával összefüggésben.

Mint korábban megírtuk, a kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében április közepén átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek.

Időközben az Európai Bizottság, valamint Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia között elvi megállapodás született, amely megoldást kínál Ukrajna, valamint vele szomszédos uniós országok gazdálkodóinak aggályaira egyaránt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság egy rendkívüli védintézkedés bevezetésével lehetővé teszi több mezőgazdasági termék Ukrajnából történő behozatalának tilalmát ezekbe a tagállamokba egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll. A részletekről itt írtunk.

Erre a megállapodásra azért is szükség volt, mert azok a kereskedők, akik Magyarországra szállítottak termékeket a háború sújtotta Ukrajnából, semmilyen átmeneti időt nem kaptak, hiszen a rendelet megjelenése után pár órával életbe lépett a szabályozás.

A bevezetés „katasztrofális” volt

 A 24.hu beszámolója szerint több kamion is a határon rekedt. A hírportálnak Fekecs Sándor, egy ukrán mezőgazdasági termékekkel kereskedő cég operatív igazgatója nyilatkozott a helyzetről. Mint mondta, a bevezetés „katasztrofális” volt.

Este nyolc után megjelent a rendelet a Közlönyben. Az azonos tárgyú bolgár jogszabállyal szemben nem tett említést semmilyen átmeneti időszakról, ami azt jelenti, hogy aznap éjjel, szerdán nulla óra egy perctől életbe lépett a szabályozás

– fogalmazott a szakember.

Elmondta azt is, hogy erre a vámosok nem voltak felkészülve, és fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik. A határon feltorlódtak azok az ukrán kamionok, amelyek nem léphettek be az országba, majd dugó alakult ki, így párat átengedtek a vámraktárba – részletezte.

Nekünk például ott ragadt hét kamionunk az ukrán oldalon, pedig Ukrajnából nem két perc, mire ideérnek a szállítmányok, hanem átlagosan öt nap

– mondta Fekecs Sándor, hozzátéve, hogy a Görögországba irányuló importjuk semmilyen szabályozást nem szeg meg, ennek ellenére naponta 700 eurót kell fizetniük a határon rostokoló kamionok után.

MInt mondta: úgy véli, hogy a kormány minimális tekintettel sem volt a gazdasági szereplőkre, akik az ilyen intézkedések után azért annyira nem fogják szeretni Magyarországot. Szerinte a szabályozás megalkotói „abszolút nem értettek” ahhoz, amit csináltak (hasonló véleménnyel volt erről egy magyar szervezet vezetője is).

Rovatok