Index Vakbarát Hírportál

Háromoldali infarktust okozott a világnak az ukrajnai háború Szijjártó Péter szerint

2023. május 4., csütörtök 15:06

Három – energetikai, élelmezésbiztonsági és gazdasági – oldalról is válság sújtja a világot az ukrajnai háború miatt, mondta Brüsszelben Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint a fegyveres konfliktus minden további napjával nő az az ár, amit a világnak és benne Magyarországnak meg kell fizetnie. Arról is beszélt, hogy a magyar álláspont szerint „politikai okokból, jogi alap nélkül tartják vissza a Magyarországnak járó EU-forrásokat”.

Tripla – energetikai, élelmezésbiztonsági és gazdasági – válság sújtja a világot az ukrajnai háború miatt, amelyet a brüsszeli intézkedések csak tovább súlyosbítanak, a megoldást egyedül a béke hozhatja el – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a fejlesztési ügyekkel foglalkozó európai uniós tanácsülést követő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy

az ukrajnai háború árát az egész világ fizeti, és az energiaellátási, élelmezésbiztonsági és gazdasági krízis hatásai súlyosbodnak, ezek közül legalább kettő 94 országot sújt az ENSZ szerint.

Bár az energiaárak stabilizálódtak, de a korábbinál jóval magasabb szinten, az infláció és a kamatlábak emelkedése pedig jelentős növekedési potenciáltól fosztott meg számos országot, így Magyarországot is – mutatott rá.

Hozzátette: az élelmiszer-ellátási válság súlyos biztonsági kockázattal jár, ugyanis épp a legsérülékenyebb helyzetben lévő afrikai és közel-keleti államokat sújtja leginkább, így erőszakba torkollhat, a terrorveszély erősödéséhez vezethet, így végső soron újabb bevándorlási áradatot indíthat. Márpedig egy újabb masszív migrációs hullámot Európa a jelenlegi állapotban nem volna képes kezelni – figyelmeztetett.

A helyzet az, hogy erre a tripla válságra súlyosan hibás brüsszeli válaszok születtek. Olyan, súlyosan elhibázott brüsszeli válaszok, amelyek a háború árát még tovább növelik Európában

– jelentette ki.

Szijjártó Péter ezen „önsorsrontó intézkedéseket” taglalva úgy véli: korlátozások helyett növelni kellett volna az Európába irányuló energiaszállítást, Brüsszel ráadásul nem segíti, hanem akadályozza a tagállamokat abban, hogy maguk tudják előállítani a szükséges energiamennyiséget, így például nagy a nyomás a nukleáris szankciók elrendelését illetően is. „Magyarország semmifajta, még minimális, bármilyen kicsi nukleáris szankcióhoz sem járul hozzá” – közölte.

A gazdaság területét érintve hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok patrióta intézkedéseket léptetett életbe, ezzel szemben az Európai Unió csak további szankciókat. „Az amerikai intézkedés jó minden amerikai gazdasági szereplőnek, a brüsszeli intézkedés pedig rossz minden európai gazdasági szereplőnek, gyakorlatilag teljes mértékben kiütötték az európai gazdaság versenyképességét” – fogalmazott.

Minden egyes nap növeli az árat

Az élelmezési válság kapcsán emlékeztetett azon célkitűzésre, amelynek értelmében Európa hozzájárul az ukrajnai mezőgazdasági termékek kritikus fontosságú afrikai és közel-keleti kiviteléhez. „Ehhez képest mi történt? Azután, hogy az úgynevezett szolidaritási folyosókat megnyitottuk, az ukrán mezőgazdasági termékek megérkeztek Közép-Európába, majd ott is maradtak. Gyakorlatilag az történt, hogy Afrika élelmiszer-ellátása helyett tönkretették a közép-európai termelőket” – mutatott rá.

A miniszter arról számolt be, hogy egyeztetnek a megoldásról, és a kormány csak olyan döntést hagy majd jóvá, amely „vízhatlan módon” biztosítja, hogy ne lehessen végállomásként exportálni ukrán mezőgazdasági termékeket Közép-Európába.

Megengedhetetlennek nevezte az ukrán gabonadömpinget, minthogy Ukrajnában egészen eltérő szabályok vonatkoznak a gazdákra, mint az EU-ban, ezáltal olyan verseny alakulna ki, ahol teljesen más feltételek vannak, ami nem korrekt.

Az egyetlen megoldás minderre az elképesztő kihíváshalmazra a béke. Ha sikerülne a háborút lezárni, sikerülne tűzszünetet létrehozni, sikerülne béketárgyalásokat folytatni, akkor lenne reális reményünk arra, hogy ezt a tripla válságot sikeresen lehetne kezelni. Amíg zajlik a háború, addig napról napra nő az az ár, amit a világnak és benne Magyarországnak meg kell fizetnie

– összegzett a miniszter.

Politikai okokból visszatartott pénzek

Szijjártó Péter a Magyarországnak járó uniós forrásokról is beszélt, amelyet szerinte „politikai okokból, igazságtalanul, minden jogi alap nélkül tartanak vissza, az Európai Bizottság újabb és újabb elvárásai kezdenek méltatlanná válni”.

Hozzátette: ez nem Brüsszel pénze, hanem az európai emberek munkájából állt össze, így a magyar emberek munkájából is. „Ezért a források egy része jár Magyarországnak, hogy például a tanárok fizetését jelentős mértékben meg tudjuk emelni” – tette hozzá.

Rovatok