Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, nincs fék a boltok szakadék felé tartó autóján

2023. május 5., péntek 08:30

Tovább zuhant a kiskereskedelmi boltok forgalma. A januári 4,5 százalékos, illetve a februári 10,1 százalékos visszaesés után, márciusban 13,1 százalékkal csökkent a forgalom volumene – közölte a KSH. Nemcsak élelmiszerüzletbe járnak kevesebbet a magyarok, de a üzemanyagpisztolyok is egyre gyakrabban maradnak a helyükön.

Jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,6, naptárhatástól megtisztítva 13,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalmának volumene 2023. márciusban az előző év azonos időszakihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal erre vonatkozó legfrissebb adataiból.

Összességében nőtt a forgalom

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1511 milliárd forintot ért el az idei harmadik hónapban. (Januárban 1333, míg februárban 1310 milliárd forint.)

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Idén január–márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene 9,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva. Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés volumene.

(Borítókép: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images)

Rovatok