Index Vakbarát Hírportál

Szárnyalnak Csányi Sándorék, de majd kiderül, indokolt-e az optimizmus

2023. május 8., hétfő 17:13

Az OTP első negyedévét így alacsony mértékű hitelbővülés és viszonylag stabil kamatmarzsok jellemezhették – összegezte Grébel Szabolcs, a KBC Equitas elemzője.

Begyújtották a rakétákat az OTP Bank részvényei: április 26-hoz képest már 15 százalékkal magasabb a tőzsdei ár, ugyanakkor szerdán kiderül, indokolt-e a piac optimizmusa, ugyanis aznap teszi közzé a hitelintézet negyedéves jelentését – írja a Világgazdaság.

„Az év eleje óta márciusban már keresletélénkülés volt jellemző a lakossági hitelpiacon, az OTP első negyedévét így alacsony mértékű hitelbővülés és viszonylag stabil kamatmarzsok jellemezhették” – írta jegyzetében Grébel Szabolcs.

A KBC Equitas elemzője erős profitszámokat vár az OTP-től.

Az elemzés szerint fontos pont az OTP-nél, hogy a nemrégiben felvásárolt szlovén Nova KBM számai már benne lesznek a jelentésben, az akvizícióhoz kapcsolódóan ráadásul egy 230 millió eurós pozitív eredményhatást is elszámolnak. 

Ez akkora mértékű hatás, hogy képes ellensúlyozni a bankadót és az extraprofitadót is, a KBC számításai szerint 28 milliárd, illetve 69 milliárd forint között lehet. A Nova felvásárlása az eredményhatáson túl tízmilliárd eurós mérlegfőösszeg-bővüléssel jár, ezen belül hétmilliárd euró feletti a hitelállomány.

Április végén az Index interjút készített az OTP elnök-vezérigazgatójával, ez az alábbi linken érhető el. Az OTP idei közgyűléséről készült összefoglalót pedig ezen a linken találják.

A kockázati környezet kedvező maradt

A KBC elemzője szerint az idei évben az eredményesség javulására lehet számítani az OTP esetében, ami magasabb részvényértékeltséget indokolna. A jelenlegi 11 ezer forint körüli tőzsdei ár még az egy részvényre jutó sajáttőke-értéket (11 865 forint volt 2022 végén) sem éri el.

Az Erste elemzői szerint a korrekciós tételek eredője az első negyedévben kismértékben pozitív lehet. A negyedéves eredményszámokra két fő hatás érvényesül:

  1. a Nova KBM két hónapnyi eredményei bekerülnek a kimutatásokba;
  2. a forint erősödése, ami összességében negatív hatású a csoport fő profitsoraira.

„A hazai marzsokra továbbra is kiemelt figyelem irányul a negyedik negyedévben látott jelentős visszaesés miatt, de enyhe kamatjövedelem-növekedést feltételezünk az OTP Core esetében is. A díj- és jutalékbevételek visszaeshettek az előző negyedévhez képest” – írták az Erste szakértői. 

A kockázati környezet kedvező maradt, a bank portfólióminőségében nem következett be nagyobb romlás, így a céltartalékképzés visszaeshetett negyedéves összehasonlításban is, de különösen éves alapon.

Hétfőn a hitelintézet közzétette az elemzői konszenzust is, amely szerint 167,9 milliárd forintos adózott eredménnyel zárulhatott a negyedév, ez 89 százalékos javulást feltételez a tavalyi első negyedévhez képest.

Az OTP-nél az elemzők 307 milliárdos nettó kamatbevétellel kalkulálnak, ami 28 százalékos növekedés lehet. A működési eredmény 20 százalékkal, 230 milliárd forint közelébe emelkedhetett – éves alapon.

(Borítókép: Csányi Sándor 2023. március 20-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok