Index Vakbarát Hírportál

Kitört a háború Elon Musk és Soros György között?

2023. május 16., kedd 13:55

Elon Musk egy Twitter-posztban az X-Men filmek egyik főgonoszához hasonlította Soros Györgyöt. A bejegyzést nem sokkal azután tette közzé, hogy sajtóhír lett abból, Soros az összes Tesla-részvényét kiszórta.

„Soros Magnetóra emlékeztet engem” – írta ki néhány órával ezelőtt Elon Musk a Twitteren. Magneto az X-Men filmek egy antihőse, aki a filmek egy pontján még az emberi civilizációt is megpróbálja elpusztítani.

Elon Musktól megszokhattuk, hogy a Twitteren hektikus módon ad hangot véleményének mindenféle véletlenszerű témában, így akár erről is lehetne szó – ha nem jelent volna meg nem sokkal korábban egy hír. Ezekben a napokban hozzák ugyanis nyilvánosságra a tengerentúlon, hogy az ismert amerikai befektetők, befektetői alapok az idei év első hónapjaiban (március 31-éig bezárólag) milyen változtatásokat hajtottak végre a részvényportfoliójukban. Mindennek azért is van jelentősége, mert jelentősen befolyásolhatja egy-egy részvény jelenlegi árfolyamát, és azt, hogy a befektetők mennyire bíznak az adott vállalatban (annak ellenére, hogy több héttel ezelőtt történt változásokról van szó). 

Sajtóhír lett abból, hogy Soros minden Tesla-részvényét eladta 

Így derült ki az is a hétvégén, hogy Soros György cége, a Soros Fund Management

MÁRCIUS VÉGÉIG AZ ÖSSZES TESLA-RÉSZVÉNYÉTŐL MEGSZABADULT. 

A hír nagy visszhangot váltott ki, a jelentősebb külföldi sajtótermékek zöme beszámolt róla, méghozzá azért, mert Soros György nagy összegekkel fogadott a Teslára az utóbbi időben (és más elektromos autóipari cégekre is). 2022 június 30-áig a Soros Fund Management összesen 29 883 Tesla-részvényt vásárolt, majd a következő hónapokban is folytatták a vásárlást, és 2022 végéig nagyjából 132 ezer Tesla-részvényt vásároltak össze – jelezve, hogy a milliárdos bízott Elon Musk cégében.

Március 31-éig viszont az összes részvényt eladták,

Hogy miért, azt a külföldi sajtó is csak találgatja természetesen. Az viszont szinte biztos, hogy Soros György jó sokat vesztett a bizniszen, ugyanis a Tesla árfolyama az eladás időpontjában közelében sem volt annak, amilyen áron a Soros Fund Management tavaly vásárolhatott belőle.

A The Street.com szerint Soros György még a lehető legjobb esetben is csak 3,8 millió dollárt nyerhetett (akkor, ha a lehető legjobb árfolyamokon vásárolt, majd a lehető legjobb árfolyamon adta el a részvényeket), ellenben a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 26,2 millió dollárt is veszíthetett az ügyleten (a valós érték valószínűleg valahol a kettő közt van). Akárhogy is alakult pontosan, az biztos, hogy a hír, mely szerint Soros György az összes Tesla-részvénytől megszabadult, nem növeli az Elon Musk vállalatába vetett bizalmat. (Megjegyzendő, hogy a Soros Fund Management egy másik elektromos autós cég, a Rivian részvényeinek a zömét is kiszórta ugyanekkor.) 

A poszttal még nem ért véget a történet

Ez lehetett tehát az előzménye Musk posztjának. A bejegyzésre azonban elég sok reakció érkezett, és a milliárdos is írt egy kommentet, amelyben picit alaposabban kifejtette véleményét Sorosról.

A bejegyzésre többek közt válaszolt Brian Krassenstein oknyomozó újságíró is, aki a Magneto-hasonlatra azt írta, hogy Soros Magnetóhoz hasonlóan holokauszttúlélő, és szerinte e tapasztalat miatt empatikusabb emberré vált. Azt is hozzátette, hogy szerinte Soros György egy jó szándékú ember, akit csak a politikai beállítottsága miatt támadnak. 

Erre válaszolt Elon Musk is kommentben, aki azt írta:

Azt hiszed, hogy azok jó szándékok. De nem azok. Le akarja bontani a civilizáció szöveteit. Soros gyűlöli az emberiséget.

A kommentháború ezzel még nem ért véget, bár Musk azóta mást nem írt. Krassenstein a válaszában azt írta, nem érti, hogy Elon Musk mire alapozza a kijelentést, mely szerint Soros gyűlöli az emberiséget. Azzal érvelt, hogy a milliárdos mintegy 30 milliárd dollárt adományozott különféle nemes célokra (köztük olyanokra is, amire Musk is adott pénzt), és elismerte, biztos, hogy Soros „nem tökéletes” ember, de azt talán túlzás mondani, hogy gyűlöli az emberiséget. A bejegyzésláncra válaszolva Musk rajongói azt írták, hogy szerintük Krassensteint is Soros fizeti, míg a Muskot nem kedvelők azt, hogy valójában ő a gonosz, és nem Soros.

A magyar származású milliárdos manapság nem unatkozik, ugyanis kiderült, hogy részben ő vásárolhatja fel az egyik legnagyobb tengerentúli médiavállalatot, eközben pedig hétfőn a haláláról is álhírek jelentek meg.

Rovatok