Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ukrajna egyre ellenségesebb velünk

2023. május 17., szerda 14:16

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Ukrajna ellenséges és fenyegető lépéseket tesz Magyarország ellen, emiatt azzal fenyegetőzött: amíg ezen Ukrajna nem változtat, Magyarország nem hajlandó segíteni az orosz agresszió ellen küzdő országnak.

„Mindaddig, amíg az ukránok nem veszik le az OTP-t a háború nemzetközi támogatóinak a listájáról, addig az Európai Békekerettel és szankciókkal kapcsolatos döntésekben Magyarország nem tud részt venni” – jelentette be Szijjártó Péter, az éppen Bécsben tartózkodó magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A bécsi magyar nagykövetségen a tárcavezető azt mondta: Ukrajna egyre ellenségesebben viselkedik Magyarországgal szemben, ezért sem a 11. szankciós csomagot, sem az Európai Békekeret újabb 500 millió eurós támogatását nem tudja támogatni a kormány. 

Miközben azt várják el tőlünk, hogy újabb gazdasági károkat nyeljünk be, Ukrajna egyre ellenségesebben viselkedik Magyarországgal szemben 

– vádolta meg Ukrajnát Szijjártó, majd konkrét ellenséges lépésként azt nevezte meg, hogy szeptember 1-től a kárpátaljai magyar iskolák nem fognak tudni működni, illetve hogy az OTP felkerült arra az ukrán listára, ami szerint a magyar bank Oroszország háborúját támogatja. 

Emellett megemlítette a Washington Post azon cikkét, amiben azt állították dokumentumokra hivatkozva, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij fel szerette volna robbantani a részben Magyarországra is kőolajat szállító Barátság kőolajvezetéket.

„Egy ilyen fenyegetés Magyarország szuverenitása ellen van, hiszen az energiaellátás biztonsága az szuverenitási kérdés. Ha valaki arra hív fel, hogy Magyarország energiaellátását lehetetlenítsék el, azzal gyakorlatilag Magyarország szuverenitást támadja” – Szijjártó ezeket ellenséges és fenyegető lépésnek nevezte.

Szijjártó ezenkívül az Európai Bizottság által előkészített 11. szankciós csomagot amiatt is kritizálta, amiért annak keretében nyolc kínai vállalatot is szankcionálnának.

A nemrégiben Kínában járt külügyminiszter szerint ez egy hibás döntés: szerinte az Európai Unió és Kína között együttműködés lenne szükséges, nem rivalizáció. A szankciókat ezenkívül eleve hibás döntésnek látja: szerinte azzal ugyan Oroszországot célozzák, azonban Európa veszít rajta. Emiatt szerinte újra kellene gondolni azt, mivel „ezek a súlyos javaslatok egyetlen centiméterrel sem visznek közelebb a békéhez” – fogalmazott. 

Szijjártó beszéde végén ismét megismételte: amíg Ukrajna nem veszi le az OTP-t a listáról, addig Magyarország nem tud beleegyezni semmilyen olyan uniós döntésebe, ami újabb pénzügyi és gazdasági áldozatvállalást várna el a tagállamoktól.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2023. május 5-én. Fotó: Máthé Zoltán/ MTI)

Rovatok