Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk szerint nem antiszemita, amit Soros Györgyre mondott

2023. május 18., csütörtök 06:55

Elon Musk kitartott Soros Györgyre vonatkozó kritikája mellett, és visszautasította az antiszemitizmus vádját. Mint mondta, joga van véleménye kifejtéséhez, mert szerinte ez a szólásszabadság lényege.

A Tesla alapító-vezérigazgatója, a Twitter tulajdonosa a közösségimédia-oldalon hétfőn tett közzé egy bejegyzést, amelyben Soros Györgyöt, a magyar származású befektető-üzletembert egy képregénysorozat, az X-Men emberfeletti hatalommal rendelkező negatív figurájához, Magnetóhoz hasonlította.

A megjegyzés komoly vitát váltott ki a közösségi oldalon és az amerikai médiában, amire Elon Musk azzal reagált, hogy nem gondolná, hogy Soros Györgyöt a jó szándék mozgatná, és szerinte „Soros gyűlöli az emberiséget”, és célja a civilizáció alapszövetének szétszakítása.

A megjegyzés után Elon Muskot szélsőjobboldali retorikával vádolta meg az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League) elnöke. Jonathan Greenblatt, a civil aktivista szervezet vezetője kifejtette, hogy az Elon Musk által tett megjegyzésekhez hasonlók megerősítik a szélsőségeseket.

Elon Musk kedden a CNBC televíziócsatornának adott interjúban kifejtette, hogy 

fenntartja véleményét, és hozzátette, hogy joga van véleménye kifejtéséhez, mert ez a szólásszabadság lényege.

Arra a felvetésre, hogy a megjegyzése következménye üzleti szempontból hátránnyal járhat vállalkozása, a Tesla számára, az üzletember azt válaszolta:

Azt mondok, amit akarok, és ha ennek következménye pénzvesztés, hát legyen.

Az izraeli külügyminisztérium magas szintű tisztségviselője kedden Elon Musk megjegyzését „antiszemita ízűnek” nevezte.

(Borítókép: Elon Musk a San Franciscó-i bíróság előtt 2023. január 24-én. Fotó: Marlena Sloss / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok