Index Vakbarát Hírportál

Nyaralásra euró: így váltson, hogy csak a napon égjen le!

2023. május 20., szombat 17:47

Egyik nap még kitűzi a forint a zászlót a devizahegycsúcsra, hogy aztán a következő nap újra rekordmélységbe zuhanjon. Ilyen árfolyam-ingadozások mellett nehéz megjósolni, vajon mikor jön el a tökéletes pillanat a nyaraláshoz szükséges deviza vásárlására. Mivel nincs nálunk a gazdasági bölcsek köve, szakértők segítségével vágtunk rendet az euró-forint káoszban, hogy minél jobban jöjjünk ki a nyaralás végén – hiszen a mikor mellett az sem mindegy, hogyan váltunk.

A forintárfolyam úgy hullámzik, mint egy horgászcsónak a Balaton közepén, ezért szakértőink nem tanácsolják, hogy sokáig gondolkodjunk a devizaváltás időpontján:

Nem valószínű, hogy a jelenleginél adódik jobb alkalom az euróváltásra

– figyelmeztet Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője. A szakértő szerint az utóbbi napokban a 375 alatti szinten tartózkodó euró-forint árfolyam ideális volt a devizaváltásra, véleménye szerint a jelenlegi környezetben nem igazán éri meg tovább várni az euróvásárlással.

Ezt megerősítette Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője is, ugyanis a 365–375-ös árfolyamsávnál markánsan alacsonyabbat nem vár a következő időszakban, ugyanakkor a csütörtök-pénteki árfolyamingadozás után minimális várakozásra int. 

A volatilitás (az árfolyam mozgékonysága – a szerk.) a következő hetekben magasabb lehet a korábban megszokottnál, ezért érdemes lehet megvárni egy korrekciós hullámot, amíg a jegyzés visszatér az említett 365–375-ös sávba

– világított rá a szakértő, és hozzátette, hogy a keddi kamatdöntő ülés közeledtével gyengülni kezdett a forint – három nap alatt tíz forinttal drágult az euró. Megjegyezte, hogy a forint gyengülésének irányába mutathat az MNB várható kamatvágási ciklusa, viszont erősítette a magyar fizetőeszközt a globális befektetési klíma, a folyó fizetési mérleg javulása és a földgáz világpiaci árának csökkenése. Cikkünk írásának pillanatában, péntek este 375 forint 20 fillért ért egy euró.

Hogyan váltsunk eurót?

Amiért érdemes idehaza váltani, az a tervezhetőség, mivel a célváros pénzváltóiban nem biztos, hogy vesznek forintot – világított rá az Indexnek Veres Patrik, a GRANTIS öngondoskodási szakértője.   

Az utazás előtt itthon pontosabban fel tudjuk mérni, hogy az egyes szolgáltatóknál milyen árfolyamon és egyéb költségekkel tudunk pénzt váltani, így van időnk és lehetőségünk a számunkra legjobb árfolyamon devizát vásárolni

– magyarázta a szakértő. Ugyanakkor szerinte nem érdemes éjjel-nappal a „tökéletes” árfolyamra várni, célravezetőbb lehet, ha átlagolunk: már az utazás előtt néhány héttel-hónappal kezdjük el apránként vásárolni a kiszemelt devizát, rendszeres időközönként.

Ezzel elkerülhetjük, hogy a legrosszabb árfolyamon váltsunk nagyobb összeget, hiszen vásárolunk jobb és rosszabb pillanatokban is. Így kapunk egy átlagárfolyamot, ami nagy eséllyel jobb, mint amit a legtöbben, akik nem foglalkoznak napi szinten devizakereskedéssel, remélhetnek.

Még egy nagyobb családi nyaralás esetén is mindössze néhány ezer forintot nyerhetünk a jó időzítéssel, nem vitatva természetesen még annak a néhány ezer forintnak is az értékét

– mondta el a szakértő, hogy miért nem érdemes kiemelten foglalkozni a tökéletes árfolyam eltalálásával, amit egy példával is szemléltetett:

Nem érdemes túl sokat rágódni rajta

Egy banki felmérés szerint tavaly átlagosan 300 ezer forintot szántak a magyarok nyaralásra. Azok számára, akik megengedhetik maguknak a nyaralást, az infláció miatt idén valószínűleg több pénzre lesz szükségük ennél. Ha például 369 forinton vettünk volna eurót az elmúlt napokban egy 500 ezer forintos nyaralásra, 1355 eurót kaptunk volna. Ha ugyanezt az összeget 376 forintos árfolyamon váltjuk át, 1330 eurót kapunk nagyjából, a költségekkel nem számolva. A különbség 25 euró, ami 9400 forint nagyjából most. Ez legfeljebb egy vacsora ára egy főnek a népszerű turistacélponton – világított rá Veres Patrik.

Ma már aránylag könnyen megtalálhatjuk azokat a szolgáltatókat, amelyeknél kedvező árfolyamon válthatjuk át a pénzünket. Elsöprő sikerük van a neobankoknak, amik jellemzően középárfolyamhoz közeli árfolyamot kínálnak közel zéró költség mellett. Az öngondoskodási szakértő már többször is találkozott olyan helyzettel, amikor a hagyományos pénzváltók nyújtottak jobb árfolyamot.

Készpénz is legyen a zsebben

Bár a magyarok által kedvelt célországokban szinte mindenhol lehet kártyával fizetni, érdemes itt is diverzifikálni a fizetési megoldások között, tehát ne csak egy kártya legyen nálunk, hanem egy kis készpénz is arra az esetre, ha a kártya nem működne, vagy nem fogadják el – figyelmeztetett Veres Patrik.

Ha külföldön lesz szükségünk készpénzre, és bankautomatát választunk, keressük azt az ATM-et, ami a számlavezető bankunkhoz tartozik, hiszen a pénzintézetek jellemzően kedvezményes díjat számítanak fel az egyébként költséges készpénzfelvételért, ha bankcsaládon belül tranzaktálunk

– fogalmazott a szakértő. Elmondta, hogy ha forintos betéti vagy hitelkártyával fizetünk külföldön, ne lepődjünk meg, hogy nem ugyanannyi lesz a levont összeg otthon, mint amikor kint vagyunk. Egy vásárlás során a bank csak befoglalja az összeget a számlán a vásárláskor aktuális árfolyamon, azonban később fogja könyvelni. Az összeg, amit tőlünk levonnak, a könyvelés napján történő árfolyam alapján lesz kalkulálva.

Nyerhetünk is a megmaradt pénzzel

Az év végére a kamatcsökkentések hatására a 390–400-as tartományba várja Varga Zoltán az euró-forint árfolyamát. Amennyiben a 373-as árfolyamon váltott euróból megmarad 100 ezer forintnyi, azaz 268 euró, és az árfolyam őszre 390-re emelkedik, közel 5 ezer forint árfolyamnyereséget érhetünk el az átváltási spreaddel nem számolva. Tehát ha tudjuk nélkülözni a nyaralásból visszamaradt pénzt, és csak később váltjuk vissza forintra, még nyerhetünk is rajta, habár más befektetések ennél nagyobb hozammal kecsegtethetnek.

(Borítókép: Index)

Rovatok