Index Vakbarát Hírportál

Nekiment a kormánynak az Országos Kereskedelmi Szövetség a razziák miatt

2023. május 24., szerda 10:25

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) egy közleményben ment neki a kormánynak, ugyanis az árstoprazziáknál a kereskedőkön kívül álló problémák miatt is megbírságolhatják őket. Emellett az is kiderült, hogy jelenleg hiánycikk a burgonya Magyarországon.

Ismét árstoprazziát tartott a fogyasztóvédelem. A kormány közlése szerint a fogyasztóvédelem minden erőforrását bevetve dolgozik azon, hogy fellépjen az árstop szabályokkal trükköző kereskedőkkel szemben. 

Ugyanakkor az OKSZ szerint van két olyan kiemelt esetkör, amikor a kiskereskedőket annak ellenére szankcionálja a fogyasztóvédelem, hogy a jogszabály nem vagy rajtuk kívül álló okból nem betartható.

Az OKSZ tagvállalkozásai ettől függetlenül, „mint a jogszabályok betartására törekvő kereskedők, maguk is fontosnak tartják, hogy az ellenőrző hatóságok fellépjenek a trükközőkkel szemben”.

Hiába a megállapodás, nem tudnak szállítani a kereskedőknek

Az árstop 2022. februári indítása óta többször előfordult, hogy a beszállítók, az élelmiszer-feldolgozók a kereskedőkkel kötött megállapodások ellenére nem vagy csak hiányosan, esetleg késve szállítottak az áruházak részére az árstopos termékekből az OKSZ szerint.

Ez történt korábban például az étolaj, csirkehús esetében, ahol a termés mennyisége, az állatállomány létszáma vagy betegsége miatt kevesebb terméket állítottak elő a gyártók.

Jelenleg nem elérhető sem Magyarországon, sem az EU területén megfelelő mennyiségben burgonya, mivel a tavaly termett mennyiség már értékesítésre került, és egyelőre az új krumpli terem

– olvasható a közleményben.

A szervezet szerint a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknél a kereskedők hiteles igazolásai ellenére sem veszik figyelembe, hogy az árstopos termék kihelyezése a beszállítás elmaradása miatt hiányos, vagy éppen nem is kapható az adott élelmiszer, mert nem termett, vagy elfogyott. 

A készletek ellenőrzése is érdekes

A kereskedelmi dolgozóktól hatalmas mennyiségű adatot kér számon a fogyasztóvédelem a készletekről, azonban „gyakori jogértelmezési vitaforrás” a készletszámítás módszerének kérdése.

2022 novemberéig az előző évi napi átlagos mennyiség tartása volt kötelező (például bármelyik hétfőn a 2021-es év összes hétfőjének az átlagával egyező mértékben). Azonban 2022 novemberétől a jogszabály szövegszerűen is rögzíti, hogy a kereskedők a 2021. évi, a tojás és burgonya esetén a 2022. évi átlagos napi készletmennyiségek tartására kötelesek, de ha a vásárlói igények indokolják, a jelzett korábbi évek készleteinek kétszereséig kötelesek a kereskedők készletezni.

Csakhogy a vásárlók aktuális kereslete napjainkban a később változó körülmények miatt oly mértékben eltér a korábbi évektől, főleg a 2021. évitől, hogy már az egyszeres korábbi készletek tartására vonatkozó előírások is számos esetben további veszteséget termelő indokolatlan, felesleges készletezésre kötelezik a kereskedőket

– fogalmaztak.

„Például egy pénteki 2021. évi napi átlagkészlet, amit 2022-ben vagy 2023-ban minden pénteken – függetlenül attól, hogy a tényleges vásárlói kereslet az adott napon ennek csak a töredéke – tartani kell, miközben ez a korábbi mennyiség a járvány miatti spájzolás miatt lehetett elképesztően indokolatlanul magas is. De az év eleji napi készletigény is merőben más, mint egy nyári vagy ünnepi időszaké” – tették hozzá.

A hatóság és a kiskereskedők között nincs egyetértés az árukihelyezés folyamatossága tekintetében sem.

A hatóság azt várja, hogy a termékek előírt mennyiségét a reggeli nyitásra egyszerre helyezze ki a kiskereskedő a polcokra. Így előfordul, hogy aki reggel vásárol, talál terméket, aki délután, már nem. A fogyasztók érdeke a teljes nyitvatartási időben megoszló árukihelyezés lenne, amely az időszakonkénti árufeltöltéssel biztosítható

– írták.

Slágertermék a választási krumpli

Régi szép hagyomány a pártok, főleg a Fidesz körében, hogy valahogy mindig pár hónappal a választások előtt kezdenek el krumplit osztani az időseknek. Ez történt 2010 januárjában vagy tavaly decemberben is, amikor személyesen Rétvári Bence osztotta az ingyenburgonyát a nyugdíjasoknak. Ez természetesen még 2018-ban sem volt másként.

2022-ben pedig huszonkettő tonna krumplit osztottak szét csak a csepeli lakosság körében. Borbély Lénárd fideszes polgármester hét Facebook-bejegyzésben és közel hetven fényképpel számolt be arról, hogy a csepeli önkormányzat egy nap alatt 2 tonna burgonyát és 13,5 tonna hagymát osztott szét ingyen a csepelieknek.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok