Index Vakbarát Hírportál

A Ryanair szerint a bíróság már döntött a 300 millió forintos bírság ügyében

2023. június 1., csütörtök 17:29

A Fővárosi Törvényszék semmissé nyilvánította azt a 736 ezer eurós (mintegy 300 millió forintos) büntetést, melyet a Ryanair légitársaság kapott – adta hírül a vállalat. A szankció eredeti oka az volt, hogy a légitársaság közvetlenül továbbhárította utasaira a 2022 júliusától bevezetett, utasonként 10 eurós különadó terhét.

A Ryanair, mely a büntetés kiszabásának időpontjában még a Covid-19 járvány következményeként veszteséges volt, azóta azonban már rekordnyereséget könyvelt el, a büntetést „abszurd és politikailag motivált bírságnak" nevezte közleményében – vette észre elsőként a hvg.hu.

A légitársaság közleménye szerint a bírósági döntés alátámasztja azt az álláspontot, hogy a társaságnak joga van szabadon meghatározni jegyeinek árát. Hozzátették, hogy az adót azon utasoktól vonták le, akik a különadó bevezetése előtt, de a hatályba lépés utáni időszakra váltották meg jegyeiket. 

A Ryanair levélben tájékoztatta utasait arról, hogy a különadó összegét is levonják számlájukról, illetve ha az utasok nem értenek egyet ezzel, lehetőségük van elállni a vásárlástól, és a jegy árát további költségek nélkül visszakapják.

Így született meg a büntető akarat

A Ryanair eurómilliárdos adózott eredménnyel zárta a tavalyi év első pénzügyi félévét. Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár is reagált akkor a légitársaság közleményére. Mint fogalmazott: „Aki eddig nem tudta, így születik az extraprofit.”

Még tavaly június elején a Magyar Közlönyben látott napvilágot az extraprofitadóról szóló rendelet, amely a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetett ki. A kormány a döntés meghozatalát azzal indokolta, hogy az elhúzódó háborús helyzet miatt a kabinet rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetniük, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban.

Bár a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint ezzel nem az egyszerű, hétköznapi vásárlók megsarcolása volt a cél, a magyar légi közlekedési különadót a Ryanair végül átterhelte az utasokra. Jason McGuinness, az ír központú légitársaság kereskedelmi vezetője egyenesen hülyeségnek nevezte a különadó kivetését a légitársaságokra, amikor azok a járvány, az ukrajnai háború és az emelkedő üzemanyagárak miatt nem nyereségesek.

Erre válaszul háromszázmilliós bírságot kapott a Ryanair a fogyasztóvédelemtől, ami ellen augusztus végén fellebbezett a légi közlekedési vállalat. Azt pedig Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója később bejelentette: az ír légitársaság csökkenti magyarországi járatainak számát. Így Magyarországon 53-ról 45-re csökken a Ryanair járatainak száma.

Rovatok