Index Vakbarát Hírportál

Nem titkolja a Pöttyös, módosítottak a receptúrán, ez több millió magyart érint

2023. június 5., hétfő 13:46

Minden termékünk gyártásakor kizárólag kiváló minőségű, magyar gazdaságokból származó tejet és magas minőségű alapanyagokat használunk fel – fogalmazott az Index megkeresésére a Túró Rudit gyártó vállalat. A TikTokon nagy port kavart a termékek jelölése, és egyelőre nem világos, hogy a bíróságon van-e az ügy.

A Pöttyös termékek gyártójaként a FrieslandCampina Hungária számára kiemelten fontos, hogy termékeinek több millió magyar fogyasztóját egészséges, minőségi és finom élelmiszerekkel lássa el – fogalmazott az Index megkeresésére a gyártó.

Áll a bál a Pöttyösnél

Ahogy a Termékkritikus nevű TikTok-csatorna videósa kiszúrta, több ízesített Túró Rudi termék összetevői között nem is szerepel a túró. Így a hatóságokhoz fordult. A videója szerint a kókuszos ízesítésű, epres, madártejes, mogyorókrémes, sós karamellás, illetve a diétás Túró Rudik nem tartalmaznak túrót, és nem túróból gyártják.

Emberek milliói vásárolhatnak naponta drágábban azért, mert magasabb minőségű terméket szeretnének fogyasztani, közben pedig a túró helyett savanyú tejalvadékból és tejalapú rögös készítményből készült terméket fogyasztanak

– ismertette a videójában. Majd ezt követően május 31-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordult. Itt azt a választ kapta, hogy már bírósági eljárás folyik az ügyben.

A videós azt követeli, azonnal távolítsák el a Túró Rudi feliratot, és haladéktalanul vizsgálják felül a „pöttyös az igazi” jelmondatot.

A Nébih tavaly több mint húsz kakaóbevonatú natúr Túró Rudit vizsgált, majd ezt követően jelölési és minőségi hiba miatt állítólag közel 800 ezer forintos bírságot szabtak ki.

A hatóság válasza

Lapunk múlt héten a Nébihet is megkereste, ahonnan az a válasz érkezett, hogy keressük a területileg illetékes Kormányhivatalt. A Szabolcs Szatmár Bereg Vármegyei Kormányhivatal pedig az alábbi választ küldte: „Az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban közérdekű bejelentés kapcsán a gyártóval szemben bírósági eljárás van folyamatban. Annak lezártáig nem áll módunkban nyilatkozni.”

Reagált a vállalat

Az Index az ügy kirobbanását követően azonnal megkereste a gyártót. Válaszukban leszögezték, hogy a vállalat számára kiemelten fontos, hogy a „termékeinek több millió magyar fogyasztóját egészséges, minőségi és finom élelmiszerekkel lássa el. Minden termékünk gyártásakor kizárólag kiváló minőségű, magyar gazdaságokból származó tejet és magas minőségű alapanyagokat használunk fel. Termékeink fejlesztésekor és gyártásakor minden esetben a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően járunk el, és a fogyasztóink érdekeit tartjuk szem előtt.”

A Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag. Egyes termékeink esetében (a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerinti) túrót használunk, ezek adják az értékesített volumen mintegy kétharmadát – ezek esetében a receptúra nem változott. Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tejalapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény.

Majd a válaszukban arra is kitérnek, hogy a hírekben megjelent információkkal szemben a FrieslandCampina Hungária ellen nem zajlik bírósági eljárás. Ismertetik, tavaly a Nébih eljárásában az említett összehasonlító vizsgálatban a Pöttyös termékek az élen végeztek.

így nem felel meg a valóságnak, hogy a társaság ellen 800 000 forint bírságot szabtak ki.

Majd felhívták a figyelmet arra, hogy a vizsgálatról és az itt elért eredményről oldalukon mindenki tájékozódhat. Az Index pár hete külön is tesztelte a piacon elérhető túrórudikat, összesen 28 terméket. Tesztünk az alábbi linken érhető el.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok