Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyivel drágulhat az üzemanyag a jövő évtől kezdve

2023. június 8., csütörtök 06:02

Literenként 41 forinttal drágulhatnak az üzemanyagok jövőre a kormány kedden benyújtott tervezete alapján. A Pénzügymisztérium szerint a kötelező uniós minimum miatt van szükség az emelésre. Csakhogy a szakértők szerint az Európai Unióban nincs új szabályozás.

Korábban nagy port kavart, hogy emelkedhet a jövedéki adó szintje Magyarországon egy új tervezet szerint. Az is felvetődött, hogy az üzemanyagon kívül alkoholos italok, dohánytermékek ára is emelkedhet. 

Azonban kiderült, ez tévedés, csupán a rendeleti kormányzás egyik szabályozása emelkedik törvényi erőre. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az áremelkedés csak az üzemanyagokat érinti. 

A változás kizárólag az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót érinti: Magyarországon ennek szintje évek óta az uniós minimum alatt van, ezért Brüsszel nyomására emeljük jövőre az adó mértékét, az uniós előírásokhoz igazítva

– indokolta az emelést a Pénzügyminisztérium.

Mennyi az annyi?

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára ezzel kapcsolatban elmondta: lényegesen magasabb árakra lehet számítani a benzinkutakon január 1-jétől, ha a törvény életbe lép. A szakértők szerint

a kormány tervének fényében literenkénti 41 forintos emelés körvonalazható az üzemanyagoknál.

A kormány érvelése szerint az EU okozza a jövedéki adó emelkedését Magyarországon. Azonban az uniós szabályozás nem változott – derült ki az RTL Híradó riportjából. Állításuk szerint

A problémát csupán az okozza, hogy a forint gyengébb lett az euróval szemben, Az EU pedig eurócentben határozza meg az adó minimális értékét.

Tehát Brüsszel semmin nem változtatott, csak a magyar fizetőeszköz ér kevesebbet. De még itt sincs vége, ugyanis a szakértők szerint a tervben lévő, literenkénti 41 forintos emelés közel a kétszerese a szükségesnek.

Benzin esetében egy 18, gázolaj esetében egy 20 forintos többletet jelent

– mondta Szász Péter, a Portfolio elemzője arról, hogy a forint gyengülése miatt mennyivel kellene növelni az árakat. 

Rovatok