Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő eredménye lett a Netflix szigorításának, mindenki ezt elemzi a piacon

2023. június 12., hétfő 08:13 | aznap frissítve

A Netflix-jelszómegosztás visszaszorítása érdekében tett lépések után az új előfizetők számában nagyobb kiugrást tapasztalt, mint a világjárvány kezdeti időszakában. A hírre a vállalat részvényeinek értéke 2 százalékkal nőtt, de ez még csak a kezdet: valószínűleg a Netflix csak a kísérleti egér, és várhatóan a többi szolgáltató is hasonló lépéseket tesz.

A legfrissebb eredmények azt mutatják, bejött a Netflix terve, amit a jelszómegosztás visszaszorítása érdekében indítottak. A vállalat május derekán 103 országban értesítette a felhasználóit arról, hogy szigorítja a jelszómegosztás lehetőségét, az új szabályozás Magyarországot is érintette.

Március végén a Netflix előfizető ügyfeleinek száma világszerte elérte a 232,5 milliót. Ugyanakkor az emberi leleményesség határtalan, így rendszeres volt, hogy a nem egy háztartásban élők egymás között átadták a belépési adatokat, ezzel spórolva az előfizetési kötelezettségeken.

Bejött a változtatás

A Netflix tavaly bejelentette, hogy lassan elkezdi korlátozni a fiókmegosztást, ugyanis adataik alapján piacuk telítődik, ezért új pénzkereseti lehetőség után néznek. Ám a feltételek megváltoztatása után az Antenna elemző cég által gyűjtött adatok szerint

a streamingszolgáltatás az új előfizetők számában nagyobb ugrást tapasztalt, mint a világjárvány kezdeti időszakában.

A Netflix az Egyesült Államokban május végén a rekordnapokon több új regisztrációt tapasztalt, mint az elmúlt több mint négy évben, amióta mérik ezeket az adatokat.

Az Antenna adatai szerint a Netflix május 26-án és május 27-én is 100 000 új fiókkal bővült, nem sokkal a megszorítás életbelépését követően. A következő napokban a Netflix több mint 100 százalékos növekedést tapasztalt a regisztrációkban a korábbi 60 napos átlaghoz képest.

Ezek az adatok pedig meghaladták az amerikai világjárvány kezdeti, 2020. márciusi és áprilisi lezárásai alatt megfigyelt regisztrációs hullámokat. Ugyanakkor fontos azt is hozzátenni, hogy a lemondások is megnőttek ebben az időszakban, de nem olyan mértékben, mint a feliratkozások.

A hírre a Netflix részvényei 2 százalékkal emelkedtek pénteken, az elmúlt hónapban pedig több mint 27 százalékkal nőttek a részvények.

Egyébként a Netflix évekig szemet hunyt a jelszómegosztás felett. Azonban ez idővel olyan méreteket öltött, hogy a streamingszolgáltató tavaly már súlyos előfizetői veszteségeket szenvedett el. Ez már olyan károkat okozott a vállalatnak, hogy végül már korlátozta az új tartalmakba való beruházási képességeket is.

A hivatalos tőzsdei adatok alapján a Netflix az első negyedévben 1,75 millióval tudta növelni a globális streaming-előfizetők számát, ami közel 5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, de elmarad a Wall Street-i elemzők több mint 3 milliós várakozásától. A cég úgy kommentálta a híreket, hogy a feltételek módosítását követően először valóban törlési reakciót tapasztaltak, de már elkezdett jelentősen növekedni a bevételük.

Kísérleti egerek voltak

Már megírtuk, hogy Pete Pachal, a CoinDesk tartalomért felelős személyzeti vezető a Foxnak nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban, elmondása szerint nagyon is benne van a pakliban, hogy a jövőben más szolgáltatók is a Netflix útjára lépnek majd.

Vicces, hogy a legtöbb streamingszolgáltató nem nagyon kötött bele a Netflixbe. Alapvetően csak az Amazon Prime gúnyolódott rajtuk egy kicsit a Twitteren, de a többiek nem igazán. Szerintem mindez annak köszönhető, hogy a többi cég most kísérleti egérnek használja a Netflixet, nagyon közelről figyelik, hogy mire és hogyan reagálnak a felhasználók és a piac, illetve hogy elérhető-e egyáltalán pénzügyi növekedés egy ilyen módszerrel

– magyarázta akkor Pachal, hozzátéve, ha a Netflix megoldása sikeres lesz, szinte biztos benne, hogy mindenki más is követni fogja a példájukat.

Szombaton pedig már arról számoltunk be, hogy a Netflix és az HBO Max után az Amazon Prime streamingóriás is azt tervezi, elindítja szolgáltatásának reklámokkal támogatott változatát, mivel tovább kívánja építeni hirdetési portfólióját, és több bevételt akar termelni a szórakoztatásból.

Az ezzel kapcsolatos tárgyalások még a kezdeti szakaszban vannak, amelyek a vállalat különböző üzletágaiban lefolytatott költségcsökkentési felülvizsgálatok nyomán kezdődtek el, és több tízezer ember elbocsátását eredményezték. A vállalat reklámpiaci részvétele a makrogazdasági kihívások ellenére is folyamatosan nőtt. A cég hirdetési bevétele 9,5 milliárd dollár volt az első negyedévben, ami 21 százalékos növekedést jelent éves szinten. Így talán nem is meglepő, hogy 

A HARMADIK LEGNAGYOBB SZEREPLŐ A DIGITÁLIS HIRDETÉSEKBŐL SZÁRMAZÓ BEVÉTELEK TEKINTETÉBEN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN.

A hirdetők már alig várják, hogy az Amazon is olyan előfizetést dobjon piacra, amely jutányosabb árért cserébe reklámokat tartalmaz, követve a Netflix és az HBO példáját. A Prime Video a havi 15 dolláros Prime-tagság részeként, illetve különálló előfizetésként is elérhető havi 8,99 dollárért – ami Magyarországon csak 899 forint. Ehhez a kínálathoz érkezhet egy olcsóbb, reklámokkal tűzdelt csomag.

Az Amazon már korábban is lépéseket tett annak érdekében, hogy több hirdetéssel támogatott tartalmat sugározzon a Prime Videón, így például a sportközvetítéseket reklámok kísérik, és egyes műsorok is termékelhelyezést tartalmaznak.

(Borítókép: Anthony Wallace / AFP)

Rovatok