Index Vakbarát Hírportál

Nemet mondtak arra, hogy mesterséges intelligencia figyeljen minket a térfigyelő kamerákban

2023. június 14., szerda 16:50

Az Európai Parlament történelmi szavazást tartott a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban, ahol állásfoglalás született arról, hogy betiltják az AI használatát a közterületi arcfelismerő rendszerekben. Ezzel az Európai Unióban az első ilyen jellegű állásfoglalást fogadták el a világon.

Az intézményközi tárgyalások az Európai Parlament és a tagállamok között már szerdán megkezdődtek, mindössze néhány órával azután, hogy az EP elfogadta a mesterséges intelligenciát érintő álláspontját.

A javaslatok célja, hogy előmozdítsák az „emberközpontú és megbízható mesterséges intelligencia” elterjedését, miközben védelmezik az egészséget, a biztonságot, az alapvető jogokat és a demokráciát a mesterséges intelligencia potenciálisan káros hatásaitól – világított rá a HVG

Ezzel letiltanák a térfigyelő kamerákról a mesterséges intelligenciát, amely képes lenne pontozni és az alapján rangsorolni az embereket.

Ezenfelül a javaslatok szerint tilos lesz azoknak az AI-rendszereknek a használata, amelyek elfogadhatatlan kockázatot jelentenek az emberek biztonságára. Ez magában foglalja azokat a rendszereket is, amelyek társadalmi pontozást alkalmaznak, azaz az embereket társadalmi viselkedésük vagy személyes jellemzőik alapján osztályozzák.

Korábban Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértővel beszélgettünk az egyre népszerűbb technológiában rejtőző veszélyekről

Nem akarják, hogy Black Mirror legyen az életünk

Bár voltak javaslatok a „valós idejű” kivételekre, például eltűnt személyek felkutatása vagy terrorista támadások megelőzése érdekében, ezeket a módosításokat végül leszavazták. Tehát jelentős mértékben korlátoznák az AI alkalmazásának lehetőségeit az EU-ban.

Az Európai Parlament képviselői úgy döntöttek, hogy a magas kockázatú alkalmazások listáját bővítik azokkal a mesterségesintelligencia-rendszerekkel, amelyek jelentős károkat okozhatnak az emberek egészségében, biztonságában, alapvető jogaiban vagy a környezetben.

A szavazók és a választások kimenetelének befolyásolására használt mesterségesintelligencia-rendszerek is felkerültek a listára.

Emellett a közösségimédia-platformok által használt ajánlórendszerek is a listára kerültek. A javaslatokkal az Európai Unió lépéseket tesz a demokratikus folyamatok védelme és a fogyasztók jogainak biztosítása érdekében a mesterséges intelligencia területén.

„Míg a nagy techcégek saját alkotásaik miatt kongatják a vészharangot, Európa előrement, és konkrét választ javasolt az AI által jelentett kockázatokra” – idézte Brando Benifei olasz szociáldemokrata képviselőt a HVG, aki egyben a jelentés társelőadója.

Rovatok