Index Vakbarát Hírportál

Jöjjenek az üvegpoharak? Lassan a testtel!

2023. június 14., szerda 20:37

Célszerű-e az eldobható műanyag poharakat újrahasznosítható helyett üvegpoharakkal kiváltani környezetünk megóvása érdekében? Erre kereste a választ az egyik repohárrendszer-üzemeltető vállalat.

Alternatívaként merült fel, hogy az eldobható műanyag poharakat az újrahasznosított poharak (repohár) helyett üvegpoharakkal váltsák ki környezetünk megóvása érdekében. De vajon célszerű-e így cselekedni? Hogy a válasz ne légből kapott legyen, az egyik legnagyobb magyarországi repohárrendszer-üzemeltető vállalat (Cup Revolution) elvégeztetett egy karbonlábnyomon alapuló, összehasonlító életciklus-elemzést.

A Denkstatt Hungary által megalkotott, 68 oldalas tanulmányban a gyártás mellett a Cup Revolution körforgásrendszerét vették alapul, miszerint a cég szállítja, raktározza és elmosogatja az újrahasználható poharakat, ételdobozokat, illetve forró italos poharakat, majd virágtartó, valamint járólap formájában újrahasznosítja azokat.

Ezzel szemben

az üvegpoharak a gyártás során több fajlagos nyersanyagot és energiát használnak fel, ezért a repoharakénál ötször nagyobb a gyártásig felmerülő karbonlábnyomuk, vagyis az üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk.

Emellett más ellenérvek is sorakoznak az üvegpoharak használatával szemben. Például szállítás során másodlagos csomagolásra van szükség, hogy ne sérüljön, továbbá strandokon, sporteseményeken és koncerteken nem biztonságos a használatuk.

Az eldobhatót nem más eldobhatóval kell kiváltani

A kutatása kiterjed a papíralapú termékekre, valamint a PLA, azaz a lebomló poharakra. Utóbbit szintén az eldobható műanyag poharak alternatívájaként említik. A lebomlási folyamathoz ugyanakkor ipari komposztálási körülmények szükségesek, ahová Magyarországon nem igazán jutnak el a PLA poharak, így ezek az anyagok is többnyire a hulladéklerakó telepeken végzik. A zöldszervezetek korábban többször felhívták a döntéshozók figyelmét, hogy

az eldobható csomagolóanyagokat nem más eldobható, hanem többször használható csomagolóanyagokkal kell kiváltani.

A tanulmány fontos megállapítása, hogy minden pohár- és doboztípus karbonlábnyomának legjelentősebb hányada a gyártáshoz kapcsolódik, ezt követi a szállítás, illetve az újrahasználhatók esetében a mosogatás környezeti terhe.

Rovatok