Index Vakbarát Hírportál

Új információ érkezett a Dunaferr lehetséges tulajdonosáról

2023. június 15., csütörtök 16:01

Továbbra is folyamatban van a dunaújvárosi vasmű értékesítése. A felszámoló közléséből kiderült, hogy a Dunaferr megvásárlására öten jelentkeztek, amelyből két indiai cég maradt versenyben.

Az öt jelentkezőből mindössze ketten maradtak versenyben a Dunaferr megvásárlásáért – írja a hvg.hu az ISD Dunaferrt felszámoló Honoratior Kft. információi alapján.

Mint írtuk, a Dunaferr már régóta nehéz pénzügyi helyzetben van. Néhány hónapja a magyar kormánynak kellett beavatkoznia, amikor 16 milliárd forintos átmeneti segítséget nyújtottak a bérek kifizetésében.

A HVG szerint öt cég jelentkezett a Dunaferrért: az indiai Liberty Steel, az ugyancsak indiai Vulcan Steel – a Jindal Steel leányvállalata –, az ukrán Metinvest, a svájci Trasteel Trading Holdind és a magyar Trinec Property.

A felszámoló legfrissebb közlése alapján az öt jelentkezőből két indiai cég maradt versenyben.

Az indoklás szerint az ukrán jelentkezőt kizárták, mivel a felvásárláshoz szükséges nemzetbiztonsági előminősítő eljárás nem érkezett meg időben. A Trasteel nem fizette be határidőre a négymillió eurós óvadékot, míg a Trinec Property nem teljesítette „a szakmai és pénzügyi feltételeket az általa megadott információk és adatok alapján” – írják.

A Dunaferr megvásárlására tehát mindössze a két indiai cég leányvállalata marad versenyben, így közülük dőlhet el, hogy melyik lesz a dunaújvárosi vasmű új tulajdonosa. 

Nem lesz egyszerű feladata az új tulajdonosnak

Ahogy az Index korábban beszámolt róla, azoknak, akik a részvételi felhívásra jelentkeznek, 4 millió eurós óvadékot (nagyjából 1,5 milliárd forintot) kell elhelyezniük, amelyet a Dunaferr márciusi könyv szerinti tárgyi eszközértéke alapján határoztak meg.

A vevőnek – a vételáron felül – tetemes költségeket kell magára vállalnia. Korábban a sajtóhírek alapján a Dunaferrnek összesen 500 milliárd forintnyi tartozása volt. Emellett a vevőnek az ISD Dunaferr által viselt környezetvédelmi terheket is magára kell vennie. A Fejér Vármegyei Kormányhivatal számításai szerint ennek összege mintegy 36,9 milliárd forintot tesz ki.

Rovatok