Index Vakbarát Hírportál

Sebességbe kapcsolt a forint, nem hajlandó lelépni a gázról

2023. június 21., szerda 15:10 | aznap frissítve

A jegybank keddi kamatvágását alig érezte meg a forint, sőt azóta is menetel előre, a 370-es szint közelében jár az euróval szemben. A Fitch Ratings hitelminősítő pénteken megítéli a magyar gazdaság helyzetét, ami a nemzetközi adatok mellett megmozgathatja a magyar deviza árfolyamát.

Kedd reggel még gyengült a forint, 374 közelében járt az euróval szemben a jegybank kamatdöntésére várva. A kamatdöntés után azonban meglódult a magyar deviza, és a 372-es szinthez közelített a délutáni órákban.

Korábbi tapasztalataink alapján a jegybank kamatdöntése hatással van a forint árfolyamára is. A szakértők szerint most azonban a 100 bázispontos kamatcsökkentést már beárazta a piac, így ez a döntés nem rengette meg a magyar fizetőeszközt.

Így mozog a forint

Szerda reggel is kitartott a magyar fizetőeszköz lendülete, a reggeli 372-ről 15 óra magasságában már a 370-es szint közelébe erősödött az euróval szemben.

Merre megy a forint?

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője három tényezőt azonosított, ami erőt ad a forintnak: 

Ugyanakkor a szakértő szerint van, ami kriptonitként gyengíti a magyar devizát:

Virovácz az Indexnek elmondta, hogy a gyengítő és erősítő tényezők most egyensúlyban vannak, de ha bármelyikben tartós változás következik be, az átbillentheti a forintot a sáv egyik vagy másik szélén, és átlökheti egy új sávba. 

Rovatok