Index Vakbarát Hírportál

Kijev egyelőre nem hajlandó levenni az OTP-t az ukrán szégyenlistáról

2023. június 21., szerda 17:20

Az ukrán antikorrupciós hatóság több görög céget is levett az Oroszországgal háborúban álló nemzet feketelistájáról, de az OTP nevét nem húzta ki a jegyzékből.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség ideiglenesen felfüggesztett öt görög vállalatot – és nyolc vezetőjüket – a „háború nemzetközi szponzorainak” listájáról – írta a Twitteren Jorge Liboreiro, az Euronews egyik brüsszeli tudósítója, közölte az Euronews.

A felfüggesztés addig tart, amíg a kétoldalú tárgyalások le nem zárulnak az Európai Bizottság bevonásával, teszi hozzá a hírportál.

A „háborús szponzorok” listájáról a Dynacom Tankers, a Delta Tankers, a Thenamaris, a Minerva Marine és a TMS Tankers melletti indoklásokat elhomályosították.

A listán azonban változatlanul szerepel – egyetlen magyar cégként – az OTP Bank. Az indoklás szerint a magyar pénzintézet „nemcsak hivatalosan elismeri az úgynevezett donyecki és luhanszki »népköztársaságokat«, de kedvezményes hitelfeltételeket is biztosít az orosz hadseregnek, azaz tulajdonképpen jutalmazza őket az elkövetett háborús bűnökért. Az OTP Csoport így továbbra is szponzorálja az Ukrajna elleni orosz agressziót.”

Az OTP mellett a magyar kormány is hevesen tagadja a felhozott vádakat.

Nem teljesítették Szijjártó Péter kérését

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ügy miatt korábban egy brüsszeli találkozón összeveszett német kollégájával.

Annalena Baerbock tárcavezető arról beszélt, nem világos, hogy az OTP milyen szerepet játszik Oroszország ukrajnai háborújában.

A magyar bank azután került a diplomaták radarjára, hogy Magyarország jelezte: Budapest addig nem hagyja jóvá a 11. szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg Kijev le nem veszi a magyar pénzintézetet az általa vezetett „háborús szponzorok” listájáról.

Szijjártó Péter határozottan visszautasította a vádakat, majd felidézte az OTP közleményét, amely „nem helytállónak” nevezte a jelentéseket, és azzal érvelt, hogy a bank vezetősége nyíltan támogatja Ukrajnát.

A tárcavezető hétfőn észt vett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének vitáján Strasbourgban. Jurij Kamelcsuk ukrán képviselőhöz fordulva pedig felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség a legnagyobb magyar bankot felvette a háború nemzetközi szponzorainak listájára, mint fogalmazott, négy hazugság alapján.

„Tudják, hogy milyen kockázatot jelent, amikor egy ország első számú bankja, amely több mint hárommillió magyar ember számláját vezeti, felkerül egy ilyen listára abszolút tisztességtelen és hamis módon? Az egyetlen dolog, amit kértünk az ukrán hatóságoktól, azért, hogy át tudjuk engedni az Európai Unióban az EPF-re vonatkozó javaslatot, hogy vegyék le ezt a bankot erről a listáról, ahol semmi keresnivalója sincs. És az Önök hatóságai ezt a nagyon egyszerű kérést nem hallgatták meg” – mondta a külügyminiszter.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok