Index Vakbarát Hírportál

Politico: Szijjártó Péter szóváltásba keveredett Németország külügyminiszterével

2023. május 23., kedd 07:24

A német külügyminiszter egy brüsszeli találkozón összeveszett magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel – közölte több névtelenséget kérő forrás a brüsszeli Politico cikke szerint.

Annalena Baerbock tárcavezető arról beszélt, nem világos, hogy az OTP milyen szerepet játszik Oroszország ukrajnai háborújában.

A magyar bank azután került a diplomaták radarjára, hogy Magyarország jelezte: Budapest addig nem hagyja jóvá a 11. szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg Kijev le nem veszi a magyar pénzintézetet az általa vezetett „háborús szponzorok” listájáról.

Amikor Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn a zárt ajtók mögött tartott találkozón megismételte Budapest álláspontját, Annalena Baerbock német külügyminiszter visszaszólt neki – állítják az ügyre rálátó források, akik névtelenül nyilatkoztak a szóváltásról.

Visszautasított vádak

Elmondásuk szerint Baerbock egy nem részletezett jelentésekre hivatkozott, amelyek szerint az OTP elismeri az oroszok által megszállt luhanszki és donyecki területeket – ami ellentétes a nemzetközi joggal –, és hitelkeretet nyújtott az orosz katonáknak.

Szijjártó Péter határozottan visszautasította a vádakat, majd felidézte az OTP közleményét, amely „nem helytállónak” nevezte a jelentéseket, és azzal érvelt, hogy a bank vezetősége nyíltan támogatja Ukrajnát.

Az egyik diplomata „civilizáltnak” minősítette a vitát, amely szerinte normális keretek között zajlott. Az eszmecserére azután került sor, hogy más országok, például Svédország és Észtország is nyomást gyakoroltak Szijjártó Péterre a találkozó alkalmával.

Azzal érveltek, hogy az EU-nak nem szabad halogatnia a további szankciókat – amelyek a korábbi büntetőintézkedések betartatására összpontosítanak – és az Ukrajnának nyújtott további katonai segélyeket.

A Politico szerint több nemzet is neheztel Magyarországra, amiért a magyar kormány számos, Oroszország megbüntetésére és Ukrajna támogatására irányuló háborús lépést meghiúsított. Bár Budapest általában engedett, miután engedményeket kapott, a számos késedelem sokakat elkeserített – emlékeztetett a lap.

A találkozót követően Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, megbeszélik a nézeteltéréseket. Borrell várhatóan Kijevet is megkeresi, hogy megvitassák az ügyet.

Az ügyben kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről folyamatosan beszámolunk percről percre tudósításunkban, amelyet itt érhet el.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok