Index Vakbarát Hírportál

Megjelentek az árstop kivezetésének részletei

2023. június 30., péntek 06:42

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg a kormányrendelet módosítása, ami kivezeti az élelmiszer-árstopot, igaz, nem teljesen. Augusztusban és szeptemberben is kötelező akciózás vár a boltokra a rögzített árú termékek esetében.

Korábban az Index úgy értesült, meghosszabbítják az élelmiszerárstopot, vagyis július 1-től is hatósági áron juthatunk hozzá az érintett alapvető élelmiszerekhez. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a következő Kormányinfón elmondta, a következő kormányülésen dönthetnek a kérdésben, vagyis a téma újra asztalra kerül, ami meg is történt.

Június 29-én este ugyanis megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, amely tartalmazza az árstop kivezetésének részleteit, vagyis az élelmiszerárstop hatálya július 31-ig szól

A dokumentumból kiderül, egy termékfajtán belül adott termék beszállító által számlázott bruttó átadási ára jelenti a beszerzési árat, amelyből a jövőben számolni kell. Amennyiben egy termékhez kapcsolódóan több beszerzési ár áll rendelkezésre, akkor a készlethez kapcsolódó adott napi átlagos súlyozott bruttó átadási árat kell figyelembe venni.

Emellett igaznak bizonyult a feltételezés, hogy nem teljesen vezetik ki azonnal a rögzített árakat. Ugyanis a rendeletben szerepel, hogy augusztusban és szeptemberben legalább két, eddig árstopos terméket legalább tizenöt százalékkal olcsóbban kell eladniuk a boltoknak.

Továbbá az is kiderült, hogy a korábbi hatósági áras termékfajták termékei vonatkozásában 2023. augusztus 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között a kereskedő által alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a beszerzési árnál nem lehet magasabb.

Rovatok