Index Vakbarát Hírportál

Lezárult az ügylet: Szlovéniában terjeszkedik a Mol

2023. július 1., szombat 07:46

A Mol-csoport pénteken lezárta az OMV Slovenija tervezett felvásárlását, és átmenetileg több mint 170 töltőállomással bővítette szlovéniai hálózatát, így az INA horvát olajipari vállalattal együttműködve a második legnagyobb szereplővé lépett elő az országban.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásuk szerint a Mol-csoport, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi integrált olaj-, gáz-, petrolkémiai, valamint fogyasztói kiskereskedelmi vállalata az INA-val közösen az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének felvásárlására irányuló tranzakciót hajtott végre. A 301 millió eurós vállalati érték 311 millió eurós saját tőke vételárat eredményezett.

A közös töltőállomás-hálózat több mint 170 telephelyet foglal magába Szlovéniában.

Az akvizíciót követően a Mol eltökélt szándéka, hogy a kibővített szlovéniai hálózatot működtető munkavállalók szakértelmére támaszkodva biztosítsa az üzletmenet folytonosságát – olvasható a tájékoztatóban, amely hozzáteszi, hogy az elkövetkező napokban az OMV Slovenija d. o. o. vállalat neve MOL & INA d. o. o.-ra változik, székhelye pedig továbbra is Koperben marad.

A MOL & INA a Mol-csoport részeként megerősíti pozícióját a szlovén piacon, és lehetővé teszi a kis- és nagykereskedelmi ügyfelek számára, hogy a jövőben az eddiginél is könnyebben jussanak hozzá a kiváló minőségű termékekhez és szolgáltatásokhoz – írták.

A tranzakció lezárását követően a Mol és a Mol-csoport horvátországi tagja, az INA között létrejött megállapodás értelmében a horvát vállalat a jelenlegi 7,75 százalékról 33 százalékra növeli részesedését az OMV Slovenijában. Az újonnan megvásárolt töltőállomások közül 27 fog INA márkanév alatt működni.

Eltérő üzleti modell

Teljesen vertikálisan integrált regionális beszállítóként a Mol a szlovén piacon más versenytársaktól eltérő üzleti modellel működik, ami kedvező pozíciót eredményez az árversenyre való képesség területén, ugyanakkor további minőségi termékek, és a csúcskategóriás Mol EVO üzemanyagok fejlesztését teszi lehetővé – szögezték le a közleményben.

A Mol-csoport több finomítót is üzemeltet Szlovénia szomszédságában: Magyarország és Szlovákia mellett Horvátországban, ahol jelenleg is zajlik a rijekai finomítót korszerűsítése. A stabil és nyereséges működés mellett a Mol-csoport célja, hogy minden lehetséges eszközzel hozzájáruljon a helyi piaci versenyhez és az ellátás biztonságához – hangsúlyozták.

Fenntarthatósági stratégia

Rámutattak: az akvizíció összhangban van a Mol-csoport hosszú távú, Shape Tomorrow 2030+ fenntarthatósági stratégiájával, amelyben az INA is fontos szerepet játszik, és amelynek egyik fő célkitűzése, hogy kényelmesen elérhető termékeket és szolgáltatásokat nyújtson minden úton lévő ember számára.

A folyamatos fejlesztéssel és digitalizációval alakítjuk a jövő fogyasztói és mobilitási trendjeit. Az elmúlt 27 év során a szlovéniai ügyfeleknek kiváló minőségű Mol EVO üzemanyagot biztosítottunk, a Fresh Corner termékeivel pedig a teljes szlovéniai hálózaton frissítettük kínálatunkat

– mondta a közlemény szerint Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető alelnöke. Aláhúzta: Szlovénia sikertörténet és lehetőség az egész vállalatcsoport további növekedésére.

Kiemelte: büszkék arra, hogy erős második számú szereplővé léptek elő a szlovén piacon, és ezzel egyidőben tudatában vannak a vásárlók és a helyi környezet iránti felelősségüknek is.

Az OMV Slovenija megszerzésére irányuló tranzakció lezárásához szükséges kedvező európai bizottsági döntés megszerzése érdekében a Mol-csoport 2023 márciusában eszközértékesítési és -vásárlási megállapodást kötött a Shell-lel a közös szlovéniai hálózat 39 töltőállomására vonatkozóan. A Shell-lel kötött tranzakció lezárása 2023 második felére várható.

Rovatok