Index Vakbarát Hírportál

Kulcsiparágat kérdőjeleztek meg a napelemek, senki nem várt ilyen problémát

2023. július 3., hétfő 15:33

A következő 2-3 évben valószínűleg az új technológiák miatt a napelemcellákhoz szükséges ezüst igénye 10 milligrammról 22-re nőhet, miközben a kínálat a piacon kezd szűkös lenni.

A napelem-technológiában bekövetkező változás globálisan felgyorsítja az ezüst iránti keresletet, ami a fém kínálati hiányát okozhatja, mert világszinten kevés további kitermelési lehetőség van kilátásban. Az iparág jelenleg kezd olyan, egyre hatékonyabb cellákat gyártani, amelyekhez sokkal több ezüstöt használnak.

A napenergia még mindig meglehetősen kis részt képez az ezüst iránti teljes keresletben, de az arány egyre növekszik. A The Silver Institute jelentése szerint az iparág idén a felhasználás 14 százalékát teszi ki, szemben a 2014-es 5 százalékkal.

A növekedés nagy része Kínából származik, ahol idén több panelt telepítenek, mint az Egyesült Államokban összesen.

A Bloomberg szerint a cellákat a következő 2-3 évben valószínűleg megelőzik az új szerkezetek, így a cellák ezüstigénye 10 milligrammról 22-re nőhet. Ám a kínálat kezd szűkös lenni, az adatok szerint tavaly stagnált, még úgy is, hogy a kereslet közel ötödével nőtt. Idén a termelés 2 százalékkal nőhet, míg az ipari fogyasztás 4 százalékkal emelkedhet.

Az elsődleges probléma az, hogy az ezüst kínálatának mintegy 80 százaléka ólom-, cink-, réz- és aranyprojektekből származik, ez a fém melléktermék. A bányászok már most vonakodnak attól, hogy nagy új projekteket indítsanak, hiszen az ezüstnek más nemes- és ipari fémekhez képest alacsonyabb a haszonkulcsa. Ebben a szektorban évtizedekben kell gondolkodni.

A piac feszességét jól tükrözi: a napenergia-ágazat 2050-re a globális ezüstkészletek 85-98 százalékát kimerítheti, ráadásul a cellánként felhasznált ezüst mennyisége is növekedik, és 5-10 évbe is telhet, amíg visszaáll a jelenlegi szintre.

Megállíthatatlan a növekedés

Megállíthatatlan növekedés zajlik a magyarországi napenergia-termelésben. A termelés az idei év első 5 hónapjában több mint 840 megawattal bővült, a nyár kezdetére az 50 kilowatt feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot – derült ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) június közepi közleményéből.

A közleményben emlékeztettek, hogy az első ipari méretű naperőmű az előző évtized elején csatlakozott a közcélú hálózathoz, ekkor még mindössze 0,4 megawatt (MW) volt az összes beépített kapacitás. A 2022-es év rekordévnek bizonyult a napenergia magyarországi térnyerésében – világítottak rá. A lendületes növekedés másik jele, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavasszal felülmúlta a 200 ezret – tették hozzá.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok